Комітет з питань правової політики та правосуддя розглянув проект закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян) і рекомендував Верховній Раді визначитися щодо нього шляхом голосування.
Як зауважено в пояснювальній записці, законопроектом вносяться зміни до законів: «Про Державний реєстр виборців», «Про місцеві вибори», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». У цих змінах, зокрема, передбачається, що виборець отримає можливість звернутися із мотивованим зверненням до органу ведення Державного реєстру щодо визначення іншої виборчої адреси, аніж передбачено зареєстрованим місцем проживання. Ця можливість стосуватиметься внутрішньо переміщених осіб, а також інших мобільних всередині країни громадян.
«Тепер цей закон має бути проголосований у парламенті. Є декілька подібних законопроектів щодо забезпечення виборчих прав переселенців під час голосування на місцевих виборах. Цей закон, зокрема, стосується мобільної категорії громадян, яка є членом тієї чи іншої громади, але формально там не прописана. Це студенти та переселенці», — розповів після засідання комітету народний депутат Олександр Черненко (БПП).
За його словами, загалом під час виборів важко простежити, людина тимчасово на день голосування приїхала на дільницю, чи вона є членом громади. «Тому під час розгляду законопроекту було багато суперечок і депутати дійшли компромісного рішення: якщо людина не зареєстрована, а фактично є членом громади, працює там, діти ходять у школу, то цей закон дає можливість для голосування. Але такому виборцю потрібно перед початком кампанії (не за 10 днів до дня волевиявлення, а за декілька місяців) змінити місце голосування. Згідно з цим законом, змінивши місце голосування, цей виборець не може найближчих півроку змінювати його на будь-яке інше. Це убезпечить від так званих «каруселей», коли привозять людей на дільниці!» — зауважив О. Черненко.
Рішення парламентського комітету вже привітала європейська спільнота, яка не раз закликала Верховну Раду спростити голосування для внутрішньо переміщених осіб на всіх виборах. Так, позитивно відгукнулася про факт проходження законопроекту через комітет Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, а в Представництві ЄС в Україні висловили сподівання на швидке ухвалення закону в цілому.

Довідково

Цей законопроект було розроблено експертами ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Громадський холдинг «Група впливу», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), народними депутатами України, із залученням представників громадських організацій «Донбас СОС», «Центр інформації про права людини», «Крим СОС», благодійних організацій «Благодійний Фонд «Право на захист» та «Благодійний фонд «Восток-COC». До обговорення проекту закону долучалися члени міжвідомчої робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини внутрішньо переміщених осіб при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (включаючи представників Агентства ООН у справах біженців та Ради Європи).