Діючий порядок сплати акцизного податку виробниками тютюнових виробів необхідно скасувати. Такої точки зору дотримуються народні депутати від фракції БПП Леонід Козаченко, Михайло Кобцев та «Народного фронту» Вадим Кривенко, Олександр Кірш, які вже підготували і зареєстрували у Верховній Раді відповідний законопроект — проект змін до Податкового кодексу щодо вдосконалення механізму сплати акцизного податку з тютюнових виробів (реєстр. номер 9493).

«Виробників тютюнових виробів зобов’язано з 1 січня 2013 року сплачувати акцизний податок при придбанні марок акцизного податку. По суті, запроваджено авансову сплату цього податку за продукцію, виробництво якої ще навіть не розпочалось», — зазначив Леонід Козаченко.
У пояснювальній записці до проекту закону народні депутати також зазначили, що чинний порядок сплати акцизного податку не відповідає його суті як не-
прямого податку на споживання, суперечить іншим нормам Податкового кодексу, оскільки його сума перераховується виробником тютюнових виробів до дати виникнення податкових зобов’язань. Крім того, він не відповідає практиці оподаткування тютюнових виробів акцизним податком у країнах Європейського Союзу, де сплата податку відбувається після фактичної реалізації тютюнових виробів.
На думку авторів законопроекту, розв’язати проблему можливо, повернувшись до старого порядку сплати акцизного податку, — протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації за місячний податковий період.
«Ухвалення законопроекту 9493 полегшить ведення бізнесу в Україні, зменшить витрати часу платників податків на виконання обов’язкових процедур, покращить інвестиційну привабливість держави та наблизить систему оподаткування тютюнових виробів в Україні до практики оподаткування у країнах Європейського Союзу», — наголосив Леонід Козаченко.