Культурні цінності, найдавніші з яких датуються скіфською добою, завдяки професіоналізму митників не тільки залишилися в Україні, а й збагатять експозиції Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького. Нещодавно його працівникам передали 37 екземплярів тригранних скіфських наконечників до стріл, два персні, два ґудзики, а також книжки та гравюри.

На знімку: начальник Закарпатської митниці ДФС Станіслав Балуєв (праворуч) передає культурні цінності музейникам;

Наконечники, ґудзики та персні у 2016 році незаконно переміщував через митний пост «Лужанка» Закарпатської митниці ДФС громадянин Угорщини. Книжку у твердій обкладинці «Талашкино. Издіьлїя мастерскихъ кн. М. Тенишевой», изданїє «Содружества» виявлено 2014 року під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке пересилав наш співвітчизник з України до Чехії. Раритет видано в 1905 році у Петербурзі. Книжка ілюструє творчість народних майстрів декоративно-ужиткового мистецтва центральної Росії та знаних уже на той час художників: М. Врубеля, М. Реріха, О. Головіна, C. Малютіна.
Слід наголосити, інформують з облДФС, що підставами обернення на користь держави цих та інших предметів стало рішення судів.

Василь НИТКА.
Фото облДФС.