На лінії фронту більш-менш спокійно. 23 січня російські окупаційні війська один раз у районі Авдіївки порушили режим припинення вогню, повідомляє прес-центр ООС.
Однак це може бути затишшя перед бурею. За інформацією командувача Об’єднаних сил Сергія Наєва, РФ готується до повномасштабного наступу на Україну. Про це він заявив в інтерв’ю одному англомовному виданню, апелюючи певними маркерами ситуації. «По-перше, вони збільшили кількість військ у зоні конфлікту. Наприклад, там, де було вісім тактичних батальйонів біля українсько-російського кордону, їх стало дванадцять. І це тільки в моїй зоні відповідальності», — сказав Наєв.
За словами генерала, росіяни також суттєво збільшили кількість авіації, готової до дій з повітряних баз по той бік лінії фронту, біля Донецька. Ключовий доказ підступних планів противника — це те, що, за словами Наєва, у Донецькій та Луганській областях з’явилися російські диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ). Це вдалося встановити завдяки перехопленню їхніх розмов.
Командувач ООС повідомив, що наші військові виявили особливий тип супутникового зв’язку, який використовує старший офіцерський склад російської армії. Присутність російських генералів доводить, що відбувається перегрупування військ, а це, найімовірніше, — підготовка до наступу.
«Їхні розвідувальні потужності збільшилися втричі: більше ДРГ, більше груп перехоплення радіопереговорів, більше шпигунів. Так відбувається, як правило, напередодні наступу», — резюмував Сергій Наєв.
На його думку, імовірність наступу російських військ почала наростати після інциденту в Керченській протоці в листопаді, коли російські військово-морські сили атакували три українські кораблі, що йшли із Чорного моря в Азовське. Наєв вважає керченський інцидент частиною російського плану з узяття під контроль усього узбережжя Азовського моря й розширення зони присутності РФ у західному напрямку, через Маріуполь і до Криму. За його словами, одночасно Москва проводить відповідний медійний супровід запланованої операції. Зокрема роспропаганда активно поширює фейк про використання хімічної зброї в Донецьку, що нібито готується Україною. Це вкидання має виправдати необхідність наступу.