У Давосі, де сьогодні завершиться Всесвітній економічний форум, у присутності Президента України підписано угоду між норвезькою компанією NBT, французькою компанією Total Eren і Європейським банком реконструкції та розвитку щодо проекту «Сиваш». Пакет документів передбачає фінансування у 150 млн євро для будівництва найбільшої вітрової електростанції в Україні та однієї з найбільших у Європі загальною вартістю майже 400 млн євро, повідомляє прес-служба глави держави.

«Я вважаю, що на сьогодні це дуже важлива характеристика, коли кожен день, кожен тиждень, кожен місяць в Україну приходять інвестиції. Дуже важливо, що вони приходять з відомими французькими компаніями. Дуже важливо, що вони приходять у таку сферу, як відновлювальна енергетика», — прокоментував підписання інвестиційної угоди Петро Порошенко.
Норвезька компанія NBT планує збудувати та ввести в експлуатацію 67 вітрових електроустановок загальною потужністю до 250 МВт, які будуть розміщені вздовж північного узбережжя озера Сиваш. Французька Total Eren є незалежним виробником електроенергії, який розробляє, фінансує, інвестує, будує та експлуатує електростанції з відновлювальних джерел енергії у довгостроковій перспективі на глобальному рівні.
Крім того, засновник і головний виконавчий директор компанії Horizon Capital Олена Кошарна повідомила про створення нового фонду в 200 мільйонів доларів для інвестицій в Україну. «Коли ми почали збір коштів для фонду, люди говорили, що це неможливо. Ми встановили за мету — 150 млн, і ми перевищили її», — розповіла вона.
Такими «врожайними» можна вважати підсумки Національної інвестиційної ради в Давосі.
Під час дводенного візиту Петра Порошенка на форум відбулася також і низка двосторонніх зустрічей.
Так, Петро Порошенко привітав канцлера ФРН Ангелу Меркель з набуттям Німеччиною з 
1 січня 2019 року повноважень непостійного члена Ради Безпеки ООН. Було  наголошено на важливості реалізації ініціативи України з розгортання миротворчої місії під егідою ООН, що сприятиме імплементації Мінських домовленостей. Глава держави висловив вдячність за зусилля Німеччини для мінімізації ризиків загострення Росією ситуації в акваторії Чорного та Азовського морів, забезпечення свободи судноплавства в регіоні та негайного звільнення українських моряків.

Під час зустрічі з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард (на знімку) йшлося про реалізацію нової програми «Стенд-бай». Зокрема, було підкреслено, що дефіцит державного бюджету, інфляція, золотовалютні резерви відповідають параметрам, передбаченими документами співпраці з фондом. 
З генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем Петро Порошенко обговорив останній розвиток подій на тимчасово окупованих територіях України та перспективи розгортання повноцінної багатонаціональної миротворчої місії під егідою ООН на Донбасі. Генеральний секретар ООН підтвердив готовність продовжити вживати заходів з надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам, а також постраждалому цивільному населенню Донбасу. Петро Порошенко і Антоніу Гутерріш обговорили шляхи забезпечення виконання відповідних резолюцій Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в Криму, а також демілітаризації півострова.

Вл. інф.
Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).

«Куди б ми не їздили, в опозиції і влади є спільний порядок денний...»

Участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі взяли також народні депутати — представники різних політичних сил.
Так, Іван Крулько («Батьківщина») повідомив на своїй сторінці у Фейсбуку, що на форумі цього року говорять про економіку, про сталий розвиток, про зміну клімату, про боротьбу з тероризмом, про індустріалізацію 4.0, про біотехнології і задають тон всьому світу на наступний рік. «Уже другий рік у межах Всесвітнього економічного форуму діє «Український дім» — сучасний, інноваційний майданчик, де нашу державу презентують представники громадянського суспільства, бізнесу», — наголосив він.
Учора, за словами депутата, в рамках «українського сніданку», вперше з моменту старту передвиборних перегонів в Україні, зустрілися та виступали Президент Порошенко та два кандидати на найвищу посаду — Тимошенко і Гриценко.
Юлія Тимошенко говорила про свої рішучі наміри змінити Конституцію та закликала всіх об’єднатися навколо цієї та низки інших ідей. Також вона заявила про необхідність зупинення корупції в армії. Працюємо далі, адже парламентарії під час війни за кордоном не розділяються на коаліцію і опозицію. 
«Зала — забита. Місць цього року за столами не вистачає, і деякі гості змушені стояти», — написала у Фейсбуку Альона Шкрум («Батьківщина»).
Світлана Заліщук (Блок Петра Порошенка) зауважила, що порядок денний української делегації стосувався санкцій проти Росії, боротьби проти «Північного потоку-2», реакції міжнародної спільноти на події в Азовському морі, адже це досі актуальне питання. «Куди б ми не їздили, в опозиції і влади є спільний порядок денний, і всі українські політики стоять на цих позиціях», — наголосила вона, додавши, що, на жаль, із року в рік ми говоримо на форумі про деолігархізацію і боротьбу з корупцією. «Цей порядок денний у нас чомусь не вичерпується», — зауважила народна обраниця.
Водночас народний депутат Олена Сотник («Самопоміч») взяла участь у дискусії: «Майбутнє професій та освіти в епоху технологій». Депутат окреслила основні тези зібрання: активне й постійне вивчення споживачів та попиту, необхідність постійно вчитися, кооперація між спеціалістами з різних країн: обмін культурним контекстом та світоглядами, взаємозбагачення. Окремо депутат зауважила, що потрібно залучати дітей та підлітків до практичних речей, учити їх навичок майбутнього, а не теоретичних основ, які швидко застарівають.