Утеплення будинку не дає економії коштів при оплаті тепла. Що треба зробити, щоб було не тільки тепло, а й дешево?

Два панельні будинки на вулиці академіка Заболотного у Вінниці розташовані неподалік один від одного. Дивлячись на них, одразу помітна різниця у зовнішньому вигляді. Фасад одного утеплили, в іншому він залишився таким самим, яким був на момент завершення будівництва. У будівлі, одягненій у «шубу», стало значно тепліше, але не дешевше. За централізоване опалення у листопаді минулого року мешканці обох будинків заплатили однакову ціну — 17 гривень за квадратний метр.
В утепленій 10-поверхівці на 160 квартир нема навіть старшого по будинку, не кажучи про створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Хто взяв на себе клопоти щодо організації робіт з утеплення? У цьому будинку у всіх чотирьох під’їздах також замінили вікна на металопластикові, перед тим оновили труби у підвальному приміщенні. Обладнали кімнату для розташування індивідуального теплового пункту (ІТП). Його встановлення — ще один проект, який мають намір реалізувати у цій «панельці». Хто ж вирішує всі ці питання?

П’ятеро ініціативних

Поліпшити якісні параметри «панельки» взялися п’ятеро активних мешканців. Про це розповіла одна з них — працівниця «Вінницької транспортної компанії» Лідія Подоляк. «Скористалися програмою міської влади з енергоефективності, — каже пані Лідія. — Документом передбачено співфінансування на виконання таких робіт і придбання матеріалів. Кошти на це розподіляються у співвідношенні 70 до 30 відсотків. Більшу частину надає міська влада, решту суми —мешканці квартир».
За словами співрозмовниці, найскладніше було переконати людей. Ті, хто самостійно утеплив свої квартири, казали, що їм це вже не потрібно. Таких у будинку 14 сімей. Але ж треба було змінити фарбу, щоб фасад був одного кольору. Тобто їм також довелося вносити кошти.
— Нам вдалося реалізувати одразу два проекти за програмою енергоефективності, її ще називають програма «30/70», — продовжує пані Лідія. — Розпочали з простішого — заміни вікон у під’їзді. Перед тим, щоправда, ще труби оновили у підвалі. З кожної квартири на заміну вікон власники житла сплатили по 375 гривень. Люди побачили, що програма реально працює. Тому, зрештою, погодилися на третій проект.

Скільки платили?

Навіть при однаковій кількості кімнат у квартирі декому довелося платити більшу суму: тим, у кого кутові помешкання, а також тим, чиї квартири розташовані на так званому виступі.
За 1-кімнатну плата становила 1930 грн, 2-кімнатну — 3490 грн, 3-кімнатну, що в середині будинку, — 5370 грн, 3-кімнатну на виступі — 8350 грн, 3-кімнатну кутову — 12,730 грн. «Виконавець робіт, якого визначили на тендері, надав номер рахунку і кожен особисто переказував гроші», — уточнює співрозмовниця. Загалом на підготовку проекту, оформлення документів і виконання робіт витратили понад вісім місяців.
— Клопотів ініціативна група мала дуже багато! — розповідає пані Лідія. — Навіть колір треба було узгоджувати з усіма мешканцями. Одним подобався коричневий, інші хотіли жовтий... Не кажу, скільки разів довелося побувати у міськвиконкомі з метою узгодження документів та їх оформлення. З нами безпосередньо працювали заступник міського голови Микола Форманюк та начальник департаменту Роман Фурман. Дуже уважно поставилися. Приїжджали безпосередньо на об’єкт. Словом, у міськвиконкомі з чиновниками не було проблем. Найбільше їх мали у себе — зі своїми сусідами.

Нараховують так само, як сусідам

Андрій — сусід пані Лідії. У нього кутова 3-кімнатна квартира. Каже, так тепло, як тепер, ніколи не було раніше. Пан Андрій показав платіжку за листопад. У графі «плата за тепло» значиться цифра 1099 гривень. Площа їхньої квартири — 61,9 кв. м. Нескладно визначити, що плата за один «квадрат» становить 17,75 грн.
На цій же вулиці Заболотного — такий самий панельний будинок. Тільки неутеплений. Старший по будинку Микола Павлович (прізвища чоловік не називає) повідомив, що у них у листопаді за один метр квадратний за тепло сплатили 17 гривень.
— У нас установлено загальнобудинковий лічильник тепла, — пояснює пан Микола. — От я виходжу вранці на вулицю, дивлюся на вікна мешканців. Якщо кватирки повідчиняли, значить, людям тепло. Перед тим дізнаюся температуру повітря. Йду у підвал і зменшую подачу тепла.
Чоловік згадує жовтень, коли опалення включили за плюсової температури. Каже, тоді не тільки вікна, а й балкони дехто відчиняв. У їхньому будинку тепло використовували економно, його подачу у квартири звели до мінімуму за допомогою сучасного обладнання, встановленого у підвалі будинку.
— Звичайно, не всім можна догодити, — каже чоловік. — Одному холодно у трьох вдяганках, а інший каже, що йому спекотно в самій футболці. Але загалом можемо економити тепло за рахунок його регулювання при постачанні у квартири.
В утепленій сусідній «панельці» лічильника обліку тепла нема. Доводиться платити за все тепло, що подають централізовано.

Вінниця.

ДОВІДКОВО

Перший у Вінниці автоматичний регулятор теплової енергії встановили ще у 2010 році. Відтоді аналогічними приладами обладнано приблизно триста будинків. У частині з них подачу тепла регулюють за допомогою індивідуальних теплових пунктів (ІТП) швейцарського виробництва. Система подає теплову енергію залежно від температури повітря на вулиці: у холодні дні — більшу кількість і, навпаки, при вищій температурі — меншу. Найбільше їх установлено в будинках мікрорайону Тяжилів, а також на вулиці Максима Шимка.
Останнім часом закупили 96 ІТП для регулювання температури гарячої води. Їх розпочали встановлювати у грудні минулого року. Загалом встановлять142 такі пункти. Вони забезпечать подачу води у квартири такої температури, що передбачена нормативними документами.

КОМЕНТАР

Роман Фурман (на знімку), керівник департаменту житлового господарства Вінницької міськради:

— Після утеплення будинок на Заболотного має ефект термоса. Завдяки виконаним роботам тепло вже не «тікає» назовні. Само по собі утеплення не дає економії. Будинок тепер має надлишок тепла. Зменшити його подачу можливо за рахунок автоматичних регуляторів тепла. Такі прилади встановлюються по стояках. На їх встановлення також діє міська програма за схемою витрачання коштів 30/70 відсотків. Установлюємо регулятори тільки тоді, коли будинок утеплено. Так само автоматично регулюють подачу тепла в будинки індивідуальні теплові пункти.
Лічильник обліку тепла, зрозуміло, не сприяє економії. Прилад визначає кількість поданого тепла. Ручне регулювання, про що згадувалося, може призвести до розбалансування самої системи опалення. До речі, утеплення будинку — це не тільки комфорт для мешканців. Це один з елементів збереження будівлі, продовження терміну її експлуатації. Щодо поліпшення зовнішнього вигляду, то про це може сказати кожен, хто порівняє звичайну «панельку» з таким самим будинком з утепленим фасадом.

Фото надано автором.