Адміністрування податків буде прозорим

Комітет з питань податкової та митної політики упродовж дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (з 4 вересня 2018 року по 18 січня 2019 року) провів сім засідань, на яких розглянуто сім законопроектів та понад 20 інших питань. Про це йдеться у звіті комітету, оприлюдненому на офіційному веб-сайті Верховної Ради. Зокрема, в порядку контрольної функції парламенту було заслухано керівників центральних органів виконавчої влади — Міністерства фінансів, Державної фіскальної служби України — щодо Концепції реформування відомств, відшкодування податку на додану вартість, а також митного оформлення легкових транспортних засобів з іноземними номерами.
Комітет провів 47 круглих столів, засідань робочих груп на різні теми, зокрема, щодо оподаткування лісових земель, зміни адміністрування поштових відправлень, регулювання питання автомобілів на іноземній реєстрації. Секретаріатом комітету розглянуто 595 листів і звернень громадян.
На пленарних засіданнях Верховної Ради України розглянуто 33 законопроекти, головним з опрацювання яких визначено комітет, з яких п’ять — прийнято в цілому, шість — направлено на доопрацювання та враховано в інших проектах, 22 — відхилено та знято з розгляду. Станом на 21 січня комітет визначено головним щодо розгляду 630 законопроектів.

В армії теж потрібна гендерна рівність

Важливе досягнення парламенту минулого року — ухвалення закону про рівність жінок та чоловіків в армії. Так вважає голова підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Ірина Суслова.
Загалом підкомітет провів 16 важливих заходів та був представлений в п’яти закордонних візитах (серед них — до Греції для допомоги українцям, які опинились в тамтешніх тюрмах).

Подолати сировинну хворобу

«Щоб відновити економіку і фінансову стабільність, треба ліквідувати дефіцит платіжного і, бажано, торговельного балансу», — таку думку висловив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк у своєму блозі на сайті Радикальної партії Олега Ляшка. На думку політика, для цього треба радикально змінити економічну політику і подолати «сировинну хворобу» нашої економіки. «Механізм — поставити на чолі кута розвиток промисловості, імпортозаміщення та підтримку експорту, розбудову інфраструктури та запровадження інновацій», — переконаний Віктор Галасюк.

Підготувала Олександра КУЧЕРЯВА.