У комітетах Верховної Ради

Ситуацію, що виникла довкола одеського клінічного санаторію «Лермонтовський», обговорила на екстреному засіданні робоча група, створена в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Сергій Каплін, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Наталія Королевська, член комітету, Світлана Фабрикант, народний депутат сьомого скликання, Дмитро Антіпов, екс-директор санаторію «Лермонтовський» (справа наліво).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Робоча група запрацювала з 23 травня 2018 року, а нині ситуація набирає нових обертів. Минулого року санаторій було передано з підпорядкування Міністерства юстиції та «Укрпрофоздоровниці» до Міністерства оборони: на його базі планують створити реабілітаційний центр для ветеранів АТО—ООС.

Екс-директор санаторію Дмитро Антіпов продемонстрував відео і розповів, що 25 січня о 5-й годині ранку відбулося, за його словами, «захоплення» «Лермонтовського» із залученням озброєного «спецназу», — всіх пацієнтів перевели до інших медичних закладів, а його та працівників не допустили на робочі місця. 

Д. Антіпов стверджував, що було вже декілька спроб «захоплення» санаторію, однак жодних офіційних попереджень про виконання «процесуальних дій» 25 січня керівництву санаторію не надходило.

Санаторій «Лермонтовський» досі лікував пацієнтів після інфарктів та інсультів, вагітних жінок, а також мав відділення для реабілітації учасників АТО—ООС, де оздоровлено понад 2 тисячі осіб. Заклад розташовано в центрі Одеси над морем і пляжем «Ланжерон» на площі понад 10 гектарів.

У свою чергу представник Міноборони — помічник начальника Головного військово-медичного управління Євгеній Пустоляков запевнив, що ніякого «захоплення» не було: «Діяв не «спецназ», а представники виконавчої служби та військової служба правопорядку, які оперували згідно із законом про управління об’єктами державної власності. Майно санаторію передано до управління Мін-оборони, а військова служба правопорядку була задіяна до захисту військового майна». За його словами, керівництво санаторію попереджали. На сьогодні всіх пацієнтів переведено до військового госпіталю Південного регіону і їм надається необхідна медична допомога. Нині санаторій перебуває під контролем Міноборони, призначено нового керівника — в.о. директора, заклад набув статусу військового містечка і на його базі створюється Центр реабілітації військовослужбовців. Невдовзі мають відбутися збори з персоналом щодо їх нового прийому на роботу, затверджено штатний розпис.

Представник Нацполіції поінформував, що працівників поліції було залучено до проведення виконавчих дій Державною виконавчою службою згідно із законодавством для забезпечення громадського порядку і безпеки.

Водночас народні депутати, члени комітету, висловили подив щодо того, навіщо треба було виконувати «процесуальні дії» о 5-й ранку, і припущення, що територію санаторію на морському узбережжі прагнуть використати в комерційних цілях.
Перший заступник голови комітету Сергій Каплін заявив: «Санаторій спочатку хотіли передати у власність приватним особам, однак під тиском громадськості та депутатів було вирішено заклад передати в тимчасове юридичне управління Міноборони».

Народний депутат повідомив, що спрямує заяви до НАБУ, Генпрокуратури, міжнародних правозахисних організацій, та ініціював створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії.

«Кому належить санаторій та юридичну оцінку повинні надати відповідні органи, але не мали права діяти в такому ключі — о п’ятій ранку під покривом ночі із залученням великої кількості військово-
службовців», — вважає народний депутат Микола Скорик.

Народний депутат Наталія Королевська запропонувала від імені комітету направити звернення до Кабінету Міністрів, Міністерства оборони, МВС та Генеральної прокуратури щодо ситуації із санаторієм «Лермонтовський». Депутати також ініціювали проект постанови Верховної Ради України стосовно ситуації довкола військового санаторію.