Трьох військовополонених українських моряків, поранених під час захоплення російськими спецпризначенцями кораблів ВМС ЗСУ в акваторії Чорного моря 25 листопада минулого року, перевели з «Матросской тишины» в «Лефортово». Перші це виявили волонтери, котрі намагалися записатися в електронну чергу на передачу посилок в «Матросскую тишину». Російська журналістка Вікторія Івлєва написала у Фейсбуці: «Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока вчора або сьогодні були переведені з «Матросской тишины» в «Лефортово». Виявили ми це досить випадково, намагаючись записатися в електронну чергу на передачі. Записатися не вдалося, причина — одержувача не знайдено»...

Адвокат Сергій Бадамшин цю інформацію підтвердив, заявивши в коментарі «Громадському», що про переведення дізнався вранці у понеділок. Хоча військовополонених поранених відправили в СІЗО «Лефортово» ще в суботу. Про це Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко повідомили у вітчизняному МЗС. «Як поінформував мене МЗС України, трьох поранених українських моряків — військовополонених перевели в «Лефортово». Російська влада заявила, що певний час «вони будуть на карантині». Українські консули вже домагаються зустрічі з ними й сподіваються, що до кінця тижня зможуть особисто побачити хлопців», — написала Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці. Вона нагадала, що російська сторона досі не надала офіційної інформації про стан здоров’я поранених, ігноруючи Женевські конвенції й норми міжнародного гуманітарного права.

А адвокат Володимира Терещенка із захопленого ФСБ буксира «Яни Капу» Анастасія Георгієвська поінформувала, що її підзахисний скаржиться на низьку температуру в камері московського  СІЗО «Лефортово», передають Крим. Реалії.

«Володя перебуває у старому корпусі. Там, де немає гарячої води й не ловить телевізор. Він просив про переведення до іншої камери, але поки що безрезультатно. Домовилися, що ще раз напише про це. Тому що в камері холодно: дірку в стіні одну закрили — з’явилася інша. Співкамерник — мусульманин, якого обвинувачують у тероризмі, російською він не говорить, комунікація з ним затруднена, отож Володі досить складно — він людина товариська», — повідомила адвокат. Вона уточнила, що в п’ятницю Терещенко написав заявку на лікаря через зубний біль. «Думаю, це стрес, бридка московська вода й екологія, ну і тюремне утримання, звичайно», — зазначила Георгієвська.

Захисник додала, що досі моряк не отримав жодного листа, хоча «його рідні, близькі та друзі пишуть йому один-два рази щотижня». Від нього сестра одержала лише одну листівку, хоча він написав уже чотири листи. Терещенко зараз пише заяви на побачення й телефонний дзвінок. За словами адвоката, гроші на рахунку у Терещенка «ще є».