Комітет Верховної Ради з питань бюджету підбив підсумки роботи під час дев’ятої сесії та визначився із пріоритети на наступну, десяту сесію, яка триватиме з лютого по липень 2019 року.

Упродовж дев’ятої сесії відбулося 16 засідань комітету, під час яких було розглянуто 593 питання. Зокрема, на розгляд надійшло 46 законопроектів, щодо яких комітет визначено головним, 492 законопроекти аналізувалися на предмет їхнього впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, а також 112 проектів постанов.

Оскільки головним пріоритетом комітету була підготовка та розгляд проекту Держбюджету на 2019 рік, то відзначимо, що Верховна Рада ухвалила його ще 23 листопада 2018 року, що дозволило планово та прогнозовано розпочати новий бюджетний рік. Крім того, ухваленню Держбюджету-2019 передувало прийняття Верховною Радою 22 грудня 2018 року Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», підготовку проекту якого забезпечив комітет, опрацювавши 185 згрупованих пропозицій народних депутатів, а також численні звернення державних та місцевих органів влади.

Ще одним важливим рішенням стало ухвалення законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу та про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження середньострокового бюджетного планування, які передбачають, що починаючи з 2019 року Бюджетна декларація визначатиме засади бюджетної політики та бюджетні показники на трирічний період.

Також Комітет з питань бюджету плідно співпрацював з Рахунковою палатою, використовуючи її матеріали, висновки та інформацію при проведенні оцінки показників державного і місцевих бюджетів на стадії їх формування та виконання та направив 37 звернень до Кабінету Міністрів, галузевих міністерств, інших державних та місцевих органів влади щодо вжиття заходів з усунення виявлених Рахунковою палатою недоліків і порушень.

Відповідно до плану роботи Комітету з питань бюджету на десяту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий—липень 2019 року), основою законотворчої роботи в цей період має стати опрацювання законопроектів про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та до Бюджетного кодексу України, а також розгляд питань щодо основних напрямів бюджетної політики (Бюджетної декларації) на 2020—2022 роки та звіту про виконання Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

Нагадаємо, що план заходів із забезпечення складання Бюджетної декларації на 2020—2022 роки та проекту Держбюджету на 2020 рік передбачає, що Міністерство фінансів має до 15 травня подати на розгляд уряду проект основних напрямів бюджетної політики на 2020—2022 роки, щоб Верховна Рада до 15 липня змогла їх затвердити та визначити чіткі бюджетні орієнтири на наступні три роки.