Чи знаєте ви, що в Україні реалізується 41 проект з модернізації комунальних підприємств! Про це на прес-конференції «Реформи NON-STOP. Масштаб змін» заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Україна вже почала проводити модернізацію комунальних підприємств з залученням найкращого європейського досвіду і міжнародних фінансових партнерів — Світового банку, ЄІБ, ЄБРР. Урядовець повідомив, що нещодавно в ЗМІ з’явилась інформація про 10 найбільших інфраструктурних проектів України.

«Йшлося про мости, залізниці, метрополітени і жодного слова про Бортницьку станцію аерації (БСА). А це найбільший інфраструктурний проект, що модернізується за фінансової допомоги уряду Японії на суму понад 1 млрд доларів з найсучаснішою технологією доочистки всіх викидів. Реалізація проекту практично стане екологічним порятунком для Києва», — зазначив Зубко.

«За підтримки World Bank реалізовується 18 проектів, на суму 572 млн доларів. European Investment Bank надав 431 млн євро на реалізацію 23 проектів, а також долучився до проектів з відновлення Донецької і Луганської областей, на суму 200 млн євро. Це передусім проекти з відновлення теплопостачання, водопостачання та модернізації муніципальних приміщень. Усе це говорить про відчутну і послідовну підтримку нашими міжнародними партнерами не тільки інвестиційних проектів України загалом, а й наших східних областей, які потребують модернізації», — заявив Геннадій Зубко.

Якщо вже заговорили про інвестиції, гріх не згадати про те, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила інвестиційну програму ПАТ «Дніпропетровськгаз» на 2019 рік у розмірі 48,05 млн гривень. А в «Дніпропетровськгазі» чомусь незадоволені і стверджують, мовляв, грошей, передбачених программою, — кіт наплакав — приблизно в 3,5 разу менше за реальні потреби. Судіть самі. Пріоритетними напрямами інвестицій є модернізація газотранспортної мережі регіону (20,8 млн грн), а також установлення індивідуальних лічильників газу населенню (27,2 млн грн) у кількості 13 716 штук.

За підрахунками фахівців ПАТ «Дніпропетровськгаз», для заміни непридатних приладів обліку і створення обмінного фонду щорічні витрати компанії повинні становити понад 19,5 млн гривень. Але такі кошти не передбачені регулятором у тарифі ПАТ «Дніпропетровськгаз». Відповідно, вони відсутні і в затвердженій інвестпрограмі.

Коштів, виділених НКРЕКП, вистачить на ремонт лише 4,1 кілометра газопроводів, хоча в області, як переконують у «Дніпропетровськгазі», 49,1 кілометра газопроводів потребують заміни. «Також очікують чимскорішої реконструкції понад 60 шафових регуляторних пунктів (ШРП) та обладнання 26 регулюючих ліній газорегуляторних пунктів (ГРП) із загальним бюджетом 14,71 млн гривень. Усього ж у газорозподільній компанії 518 ГРП та 671 ШРП з вичерпаним терміном експлуатації», — зазначив технічний директор ПАТ «Дніпропетровськгаз» Сергій Бачурін.

Тариф на розподіл ПАТ «Дніпропетровськгаз» так і залишився на рівні 2016 року, що унеможливило збільшення фінансування. І навіть після зростання ціни газу з 1 листопада 2018 року тариф облгазу не переглянули. Компанія продовжує отримувати ті ж 70 копійок з одного розподіленого кубометра газу. Цікаво, а як почуваються решта українських облміськгазів? Невже кошти зникають невідомо де?

Тим часом набуває розголосу новина, що у січні цього року споживачі газу, які не мають лічильників, отримали завищені платіжки. Наприклад, якщо в грудні для київської сім’ї, в квартирі якої зареєстровано дві особи, котрі використовують газ лише для приготування їжі, плата за газ становила 73,39 грн, то в січні газівники хочуть вже понад 167.

Експерти з енергетичних питань пояснюють, що українці стали жертвами. Газівники звернулися до суду і домоглися повернення старих радянських нормативів споживання. Мовляв, ще кілька років тому компанії, що надають газові послуги, «притримали» кошти з інвестиційних програм для встановлення квартирних лічильників. Частині споживачів їх встановили. А тим, у кого з газових приладів — тільки плита, залишили без приладів обліку. Нині гроші витрачені, лічильників немає. Є постанова суду, та й та не на нашу користь.

Єдина надія на уряд та незалежного регулятора, які стануть на бік пересічних українців, адже ціни справді завищені.

Підсумовував Віктор БОНДАР.