Ось яку невтішну статистику навів на прес-конференції у Рівненській міськраді завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» Віктор Мороз:

— Нині у регіоні найвищий рівень захворюваності на кір в Україні. Лише у січні в області цю інфекцію підхопили 1112 осіб, за весь попередній рік було 3002 хворих. У Рівному торік було 762 таких випадки, а за неповний місяць нового року вже зареєстровано 282 хворих, серед них 52 відсотки — діти. Це інфекційне захворювання небезпечне своїми ускладненнями — пневмонією (запалення легень) і енцефалітом (запалення головного мозку). Останнє стало причиною двох летальних випадків, зареєстрованих в області вже цього року.

Лікарі закликають усіх нещеплених отримати бельгійську вакцину, якої достатньо у дитячих поліклініках. Щоб виробився імунітет, потрібно два щеплення: в один рік і повторне — у шість.

Захиститися можуть і дорослі, які не хворіли або не впевнені, чи мають необхідні щеплення. До речі, саме у них ця «дитяча» інфекція найчастіше викликає зовсім недитячі ускладнення. Для певних категорій (медики, освітяни, працівники поліції тощо) вакцина безплатна, повідомляє Микола ПРОКОПЧУК.