Уже є позитивні зрушення

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування упродовж десятої сесії, окрім законотворчої роботи, планує провести низку заходів. Зокрема, як йдеться у Плані роботи комітету на офіційному сайті Верховної Ради, у Вінниці 13 лютого за участі міжнародних партнерів та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування буде проведено семінар-тренінг «Секторальна децентралізація. Моделювання спроможної шкільної мережі у громаді». А 22 березня у Вінниці відбудеться тренінг «Практичні аспекти організації співробітництва територіальних громад».

На 15 лютого у Львові заплановано проведення круглого столу на тему «Впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад»: стан та перспективи розвитку». Проблеми регіонального співробітництва також буде обговорено з територіальними громадами Одеської області 10 червня.

Підкомітет з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою презентує 18—19 березня у Києві фаховий огляд Ради Європи «Демократичне врядування в містах-метрополіях». А спільно з Мінрегіоном та Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» у Львові (25 березня) та в столиці (27 травня) комітет проведе обговорення проблеми утворення міських агломерацій із урахуванням європейського та світового досвіду. Планом роботи комітету також передбачено проведення круглих столів, присвячених обговоренню демократичного врядування в містах-метрополіях, проблем розвитку гірських територій, дострокового припинення повноважень представницьких органів місцевого самоврядування (рад) та сільських, селищних, міських голів в Україні, вдосконалення базового закону системи місцевого самоврядування, проблематики правового статусу органів місцевого самоврядування і депутатів місцевих рад на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей і в районах проведення ООС.

Як працює «електронний парламент» у зарубіжних країнах

Народні депутати України, котрі входять до складу Комітету з питань інформатизації та зв’язку, упродовж 2019 року планують взяти участь у багатьох міжнародних заходах. Як ідеться у Плані, оприлюдненому на сторінці комітету на офіційному сайті парламенту, у березні—квітні відбудеться візит делегації комітету до Європейського парламенту (Брюссель, Бельгія), під час якого обговорять процедури та регламенти застосування електронного парламенту, а також гармонізацію вітчизняного законодавства до норм ЄС. На цей період заплановано також візит делегації комітету до парламенту Республіки Корея, де вже успішно впроваджено систему електронного парламенту. Після впровадження «електронного парламенту» законодавчий орган Кореї практично перейшов на безпаперову технологію роботи. А комп’ютеризація робочих місць депутатів дає змогу швидко отримувати інформацію, законопроекти, працювати в базі даних парламенту. Корейські парламентарії мають змогу вносити в електронному вигляді поправки та свої пропозиції до законопроектів.

Представники комітету також візьмуть участь у заході ООН — Всесвітньому саміті з питань інформаційного суспільства, що відбудеться 8—12 квітня у Женеві (Швейцарія). На травень—червень заплановано візити делегації комітету до Конгресу та Сенату США з метою обговорення створення адекватної системи кібернетичної безпеки, до Естонії для участі у Талліннській конференції із електронного врядування та інші заходи.

Законопроект про податок на виведений капітал ще потребує узгодження

Верховна Рада України на десятій сесії має розглянути законопроекти, які необхідно імплементувати відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. На цьому наголосила голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна на своїй сторінці у Фейсбуці. «Можливо, вдасться розглянути хоча б у першому читанні законопроект щодо імплементації рекомендацій BEPS по боротьбі з розмиванням податкової бази, — зазначила парламентарій. — І хотілося б до кінця сесії розглянути в першому читанні законопроект про Національне бюро фінансової безпеки».

Щодо законопроекту про податок на виведений капітал голова комітету Ніна Южаніна наголосила: необхідно провести переговори з МВФ і досягнути спільного розуміння тексту, який має бути винесено до сесійної зали.

Підготувала Олександра КУЧЕРЯВА.