Парафіяни 300-річного Свято-Іллінського храму (на знімку) села Прохорівка Канівського району на чолі зі священиком Сергієм Олексієнком перейшли з Московського патріархату до Православної Церкви України.

— Ми давно перестали молитися за Кіріла та Онуфрія, — поділився панотець. — Відтоді, як Росія напала на наші землі. Я не раз їздив з волонтерами на схід, аби підтримати українських воїнів. Розповідав про мальовничу Прохорівку, оспівану Миколою Гоголем. Саме у нашому селі, гостюючи в історика Михайла Максимовича, Гоголь милувався Дніпром, старовинними церквами й на основі народних переказів написав знамениту повість «Вій».

Церковна громада Прохорівки — перша з лівобережжя Черкащини, що порвала з патріархатом чужої держави. Загалом у краї перейшли до Помісної Української Церкви майже 15 парафій.

Лідія ЛІСОВА.

Фото з відкритих джерел.

ТИМ ЧАСОМ

Учора, 31 січня, набрав чинності закон, що регулює зміну підпорядкованості релігійних громад, зокрема, перехід до Православної Церкви України.

Документ визначає механізми, з допомогою яких приходи мають здійснити свій перехід в підпорядкування іншим релігійним центрам в Україні та за її межами. Закон, зокрема, передбачає, що рішення про перехід громади, а також про зміни в її статуті ухвалюються загальними зборами. При цьому рішення повинно бути підтримано не менш як двома третинами складу приходу. Крім того, закон визначає перелік документів, котрі необхідно надати для реєстрації статуту (положення) релігійної громади.

Нагадаємо, що раніше предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявляв, що юридичне оформлення церкви завершиться найближчим часом. Стало також відомо, що інтронізація Епіфанія відбудеться уже цієї неділі, 3 лютого.

Вл. інф.