Вранці 29 січня в початковій школі пристанційного села Ємилівка (Ємилівська філія № 1), що в Голованівському районі Кіровоградщини, обвалився дах. Покрівля одного з двох навчальних корпусів не витримала ваги снігу, котрий останніми днями щедро засипав регіон. Заняття у цей час проводили в іншому корпусі, і десятеро школярів разом із учителями, на щастя, не постраждали. Під непевним дахом школи до 29 січня був приписаний і місцевий дитячий садочок. Його вихованці, дякувати Богу, до того як сталася аварія, ще не встигли переступити шкільного порога.
 

Лише кочегар, котрий перебував всередині школи, чув, як щось впало. Чоловік одразу забив на сполох...

— Школа наша збудована в 1939 році, — розповіла директор аварійного закладу Ольга Майструк. — З 2016-го ми стали філією Голованівського ліцею. Тут залишилися початкові класи, а старші діти поїхали навчатися в райцентр та сусідню Новосілку.

Насправді наша школа поступово відмирає, вже наступного року до першого класу прийшло б щонайбільше двоє дітей. Втішає, що інцидент минув без важких наслідків, ніхто навіть злякатися не встиг. Дах ліг настільки легко, що ми в сусідньому корпусі нічого не почули. І в матеріальному плані вдалося мінімізувати збитки — комп’ютерний клас врятований, усі побутові прилади винесли.

Уже наступного дня, в середу, учні зі станції Ємилівка поїхали на навчання до села з такою ж назвою. Там, у другій Ємилівці, також було «нетісно» — в початковій школі (Ємилівській філії № 2) навчалося лише... семеро школярів. Прийнявши близьких сусідів, ця школа по суті отримала шанс на продовження роботи в майбутньому. Її приміщення новіше — йому лише тридцять років. Директор каже, що слідом за дітьми поїхали і станційні вчителі. Їх четверо. Залишається відкритим питання щодо місця подальшого влаштування дітей дошкільного віку. Доки на вулиці то сніжить, то дощить, малеча спокійно чекає рішення вдома. Але настане весна і покличе батьків на город, у поле. Що тоді?

До речі, скільки у Кіровоградській області таких шкіл, де дахи будь-якої миті готові «легко опуститися» на підлогу? Це перше тривожне запитання, на яке наводить ємилівська аварія. А друге, не менш цікаве: коли ми нарешті зрозуміємо, що після тривалих снігопадів, перед тим як пустити дітей після вихідних чи канікул до школи, старі споруди треба обстежувати, а дахи чистити? Перчунове, Мала Помічна, Маловодяне, Ємилівка... Список може бути довгий, а пам’ять відповідальних осіб незмінно залишається короткою.

Кіровоградська область.