У комітетах  Верховної Ради

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч із Надзвичайним та Повноважним Послом Угорщини в Україні Іштваном Ійдярто з нагоди початку його дипломатичної місії в Україні. Сторони обмінялися думками з приводу актуальних питань розвитку двостороннього співробітництва та міжпарламентського діалогу.

Ганна Гопко повідомила про внутрішньополітичну ситуацію в нашій країні та окреслила плани розгляду законопроектів під час десятої сесії. Йшлося, зокрема, про внесення змін до Конституції щодо курсу в НАТО і ЄС та проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної, про внесення зміни до закону про освіту тощо.

Голова комітету привернула увагу співрозмовника до важливості консолідації зусиль західних партнерів задля недопущення дестабілізації ситуації в Україні та втручання Російської Федерації у виборчі процеси протягом 2019 року. Вона підкреслила необхідність мобілізувати зусилля для звільнення українських громадян, особливо військовополонених моряків, а також для недопущення будівництва «Північного потоку-2».          Г. Гопко акцентувала увагу на тому, що необхідно підтримувати та розвивати міжпарламентський діалог та запросила Комітет у закордонних справах парламенту Угорщини відвідати Україну найближчим часом.

Посол І. Ійдярто наголосив на важливості інтенсифікації україно-угорського співробітництва та розвитку партнерських відносин, зокрема в сфері Євроатлантичної інтеграції України та реалізації в практичному вимірі співробітництва України з НАТО.

Підкреслив він і важливість торговельно-економічного співробітництва, зауваживши, що товарообіг між нашими країнами за минулий рік становив понад два мільярди доларів США. Цікавить сусідню країну й співпраця в сфері енергетики. За словами пана Посла, Угорщина завжди підтримувала розвиток газотранспортної системи нашої країни.

Сторони також обговорили питання, пов’язані з угорською національною меншиною, а також перспективу реалізації реформи децентралізації на Закарпатті.

На контролі — практика застосування законодавчих актів

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування протягом десятої сесії має намір аналізувати практику застосування законодавчих актів у діяльності державних органів та їх посадових осіб.

Контролюватимуть також і те, як виконується Державний бюджет, направлятимуть матеріали для відповідного реагування в межах, установлених законом, органам Верховної Ради, державним органам, їх посадовим особам, здійснюватимуть інші контрольні повноваження.

Підкомітет з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування планує продовжити моніторинг виконання закону про державну службу, а підкомітет з питань місцевого самоврядування — закону про місцеве самоврядування.

Комітет проаналізує і стан виконання Стратегії реформування державного управління на 2016—2020 роки та закону про адмінпослуги.

В умовах продовження формування спроможних територіальних громад вкрай важливим є вчасне реагування на виклики, з якими стикається місцева влада. Тому комітет в порядку здійснення контрольної функції надаватиме особливу увагу питанням імплементації законів «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про співробітництво територіальних громад» та «Про місцеві державні адміністрації». Для цього планується регулярно заслуховувати інформацію Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства про впровадження реформи децентралізації.

За матеріалами Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.