Перемогу у всеукраїнському рейтингу бюджетна прозорість «Кришталь року» здобула Вінницька міськрада. Найвищою відзнакою — спеціальною статуеткою — міську громаду відзначили у номінації «Найпрозоріше оприлюднення бюджетних даних у машиночитному форматі»
 

Названий формат дає можливість автоматизовано, електронними засобами, обробляти інформацію. Як пояснили у департаменті у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міськради, «достатньо одного лише натискання комп’ютерної мишки, щоб відсортувати потрібні вам дані за певними категоріями». Це сприяє здійсненню якісного аналізу та плануванню у використанні коштів, а також дає можливість членам громади дізнатися, як ділять бюджетний «пиріг».

— Бюджетна прозорість та відкритість інформації — важливі принципи роботи у напрямі розвитку демократичного суспільства, яких дотримується наша міськрада, очолювана Сергієм Моргуновим, — зазначив директор департаменту економіки та інвестицій Вінницької міськради Віталій Погосян, він привіз відзнаку зі столиці. — Доступність в отриманні інформації дає можливість членам громади активніше долучатися до її розвитку, брати участь у діалозі з владою, будувати ефективну співпрацю.

За словами посадовця, «Кришталь року» — перша в Україні відзнака за бюджетну прозорість, якою нагороджують територіальні громади. Переможців визначають за міжнародною методологією, що включає в себе 34 критерії оцінювання. Зробити всі етапи бюджетного процесу — від планування до звітування — прозорими і зрозумілими для платників податків — таку мету ставлять організатори рейтингу. Ними є консорціум проектів міжнародної технічної допомоги за підтримки Представництва Європейського Союзу, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Уряду Канади, Фонду «Східна Європа», проекту ПРОМІС та Міжнародного фонду «Відродження».

Фото з сайту Вінницької міськради.