Присутні на зборах 2 лютого цього року 133 вірянина села Хижинці, що на Вінниччині, одностайно віддали свої голоси за те, щоб увійти до нової автокефальної церкви. Не зробив цього тільки священик отець Ілля. Збори відбувалися в актовій залі місцевої школи. Кажуть, у храмі не вистачило б для всіх місця. Церква в селі невелика, споруджена ще в XVІІІ столітті.

Як розповіла одна з учасниць зібрання, батюшка обманув їх. Незважаючи на те що він знав, на коли призначені збори, скликав частину людей раніше. Їх зібралося небагато. У протоколі зафіксували, що віряни Хижинець виявили бажання залишитися з Російською православною церквою (РПЦ). Протокол передали в єпархію РПЦ.

— Але ж це не так, — уточнює співрозмовниця. — Громада має право приймати рішення, коли присутня більшість її членів. Ось ця більшість і висловила свою позицію. Ми ще й записали в протоколі, що служба має відбуватися рідною українською мовою. До речі, батюшка був присутній на зібранні, але не підтримав пропозицію більшості громади.

Навіть після такого вчинку священика парафіяни запропонували йому добре обдумати висловлене побажання залишитися з паствою. На роздуми дали місяць. Кажуть, добре знають свого духовного отця. Переконані, що на нього чиниться тиск з єпархії РПЦ. Закінчили зібрання читанням молитви «Отче наш» та виконанням Гімну України.

Віктор СКРИПНИК.

P.S. Коли матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що ще одна церковна громада Вінниччини — села Морозівка Мурованокуриловецького району — разом зі священиком перейшла до ПЦУ.