Дотепер закарпатці традиційно давали своїм нащадкам звичні імена. Вважалося, що роду не буде переводу, якщо діти носитимуть імена предків. Приміром, у Свалявському районі є династія Гутників — усі Петри, у Хустському живуть Поповичі — усі Михайли. І так уже кілька поколінь поспіль!

«Без вихилясів, — говорить про це один ужгородський професор. — У нас навіть відомі люди — керівники всеукраїнського масштабу — носять імена батьків: Іван Іванович, Михайло Михайлович, Василь Васильович».

До речі, Василям присвячено Міжнародний фестиваль «Василля», що вже вдруге на старий Новий рік зібрав у Ужгороді тисячі гостей. У його рамках проводять виставки художніх робіт відомих митців Закарпаття «Наші славні Василі — окраса Срібної землі». Цього разу понад два десятки митців-Василів створили творчий перформанс із живописних та графічних полотен, зразків декоративно-ужиткового мистецтва, скульптур.

За словами начальника головного територіального облуправління юстиції Євгена Когутича, закарпатці впродовж минулого року обирали досить традиційні імена для дітей. Популярними для дівчат були: Анна, Аліса, Ірина, Катерина, Марія та Олександра. Для хлопчиків найчастіше: Артем, Богдан, Андрій та Антон. Проте не обійшлось і без екзотики. Дівчат подекуди називали Каталіна, Аделіна, Надіра, Лея, Данута, Аврора. А хлопчиків — Лука, Болдижар, Раду, Річард, Мухамед, Рубен.

А в другому за величиною місті Закарпаття Мукачеві найбільш популярними торік стали імена для хлопчиків: Матвій, Даніель, Ізраїль, Марк, Тимофій, Дарій, Натан, Бенямін, Кирило, Северин. Для дівчат: Лея, Доминіка, Емілія, Кіра, Патриція, Тереза, Даміра, Анабель, Софія, Дарина. Про це повідомляють з міськради. Зрозуміло, що за іменами можна вгадати й національність новонародженого.

«Нині обмежень для вибору імені дитини батьки не мають. Однак восени у Верховну Раду внесли законопроект, що може звузити ці права. Причина — можливі знущання над дітьми через надмірну фантазію їхніх батьків. За останні роки були випадки реєстрації таких імен, як Черешня, Золушка, Атлантида, Сервер, Таймер, Кукла, Янукович, Космос та інші», — продовжує Євген Когутич.

Якщо ж уже не пощастило з іменем, є можливість змінити його. Підліток із 14 років може обирати собі наймення сам, а після 16 — змінювати скільки завгодно.

Автор цих рядків пригадує такий кумедний випадок. У кінці 1970-х один із наших однокурсників (факультету журналістики Київського університету імені Шевченка) став батьком. Він три тижні ходив до бібліотеки, вибирав ім’я. І назвав донечку якось настільки незвично (поєднав значення зі староєврейської, давньогрецької й праслов’янської мов), що дитя вже в садочку почало соромитися свого імені. І так тривало, поки дівчинка перед першим класом не поїхала влітку на Сумщину до бабусі в село. Там старша жінка, аби не дивувалися сусіди, почала кликати онучку Галею. І коли дівча повернулося до столиці, то плакало, поки батьки не змінили запис у метриці! Бабина думка перемогла...

А ще була й цілком анекдотична історія у селі Керецьки Свалявського району. Велика родина заготовляла влітку сіно (а там площі гірських сінокосів на дворогосподарство сягали гектарів). Зненацька в обід загриміло й розпочалася велика буря. Всі кинулися збирати сухе сіно. А в холодку під дикою яблунею тихенько сиділа й бавилася іграшкою дворічна Сніжана. Та як великі краплі холодного дощу почали гамселити по її маленьких плечиках і голівці, дівча голосно заплакало. Але хто давно — тим паче при свекрах — звертав увагу на дитя? Головне, аби дощ не прилляв сіно. Молода невістка чимдуж згрібала. Першим не витерпів дідусь малої і гукнув: «Кидай граблі, хап Морозю і біжи під колибу!..» Відтоді всі, хто чув, іменували дитину поза очі по-новому.

Цікаво, що торік кількість новонароджених закарпатців становила 13 995. А це майже на півтисячі менше, ніж попереднього 2017-го. Хоча область входить до числа з найвищою народжуваністю. У Мукачеві, зокрема, народилося 475 дівчаток і 450 хлопчиків. Безпосередньо у пологовому будинку відділ державної реєстрації актів цивільного стану міськрайонного управління юстиції провів реєстрацію дітей і видав 585 свідоцтв про народження. Така практика впроваджена у всіх районних центрах. Аби тільки батьки заздалегідь визначилися з ім’ям дитини. І добре все обміркували, щоб у дідовій голові щось не переінакшилося і не прозвучав чудернацький називок!

Василь НИТКА.

Ужгород.

Фото з відкритих джерел.