Комітет з питань охорони здоров’я обговорив епідемічну ситуацію із захворюваністю населення на кір та протиепідемічні заходи, що вживаються МОЗ України з метою локалізації та ліквідації спалахів інфекційної хвороби, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Голова комітету Ольга Богомолець повідомила, що вже третій рік поспіль в Україні спостерігається епідемічний підйом захворюваності на кір. За цей час зареєстровано понад 71,5 тисячі випадків захворювання на кір серед населення (у 2017 році – 4 782 випадки, у 2018 – 52 349 випадків, за п’ять тижнів 2019 року — 15 095 випадків). За її словами, такої кількості хворих не реєструвалося в жоден із епідемічних підйомів захворюваності на кір за останні 15 років. Від ускладнень кору за вказаний період померло 27 хворих. Найвищі показники захворюваності у 2018 році зареєстровано у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій і Тернопільській областях. Приріст захворюваності на кір спостерігався серед дітей віком від 10 до 17 років, а також серед дорослого населення. Багато хворих на кір потребують госпіталізації через тяжкий перебіг хвороби.

Свою думку на проблему висловили науковці. Зокрема, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. Богомольця Ольга Голубовська відзначила, що такий рівень захворюваності спостерігався тільки в епоху, коли ще не проводилась вакцинація. Однак, за її словами, епідемію не оголошено, оскільки, згідно із законодавством, вона оголошується за поданням головного санітарного лікаря України, а зараз на цій посаді немає нікого.

Директор ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. Громашевського» НАМН України Вікторія Задорожна висловила думку, що епідемія кору викликана зниженням рівня вакцинації населення.

Завідувач кафедри клінічної імунології та мікробіології Харківської медичної академії післядипломної освіти Андрій Волянський назвав недостатніми дії відповідальних органів: «Через нестачу вакцини, щепленням були охоплені лише діти до дев’яти років, що було неприпустимо на той момент. Лише минулого року вакцинацією охопили дітей до 18 років і дорослих із груп ризику. Всього цього недостатньо».

Комітет прийняв рішення визнати протиепідемічні заходи, які вживаються Міністерством охорони здоров’я з метою ліквідації спалаху інфекції кору, незадовільними і такими, що несуть небезпеку життю і здоров’ю українських громадян, а також безпеці держави; провести внутрішнє розслідування та визначити винних у незадовільній організації роботи штабу МОЗ щодо зупинення епідемії; звернутися до Президента України щодо необхідності негайного скликання засідання РНБО з розгляду питання щодо епідемії кору в Україні; звернутися до виконавчої гілки влади з проханням призначити головного санітарно-епідемічного лікаря або виконувача його обов’язків, а також розглянути доцільність оголошення епідемії кору; звернутися з вимогою негайно призначити міністра охорони здоров’я; на основі даних науковців підготувати статистичні матеріали щодо захворюваності на кір в Україні і направити від імені комітету до Всесвітньої організації охорони здоров’я для оцінки об’єктивного стану речей.

Підготувала Анна ШЕВЧЕНКО.