Дискусія про необхідність ухвалення нового Виборчого кодексу ведеться вже давно. Як відомо, в першому читанні документ було ухвалено в листопаді 2017 року. Відтоді спеціально створена робоча група опрацьовувала поправки, які надійшли до документа, а їх ні мало ні багато — понад чотири тисячі. Про необхідність ухвалення кодексу, щойно він буде готовий до другого читання, заявив і Голова Верховної Ради Андрій Парубій, відкриваючи десяту сесію восьмого скликання.

Утім, коли це станеться — на цій сесії чи наступній, — достеменно невідомо.

Принаймні один з авторів проекту кодексу і керівник робочої групи з доопрацювання документа до другого читання Олександр Черненко повідомив, що формально робоча група пройшла всі чотири тисячі поправок. Проте залишилася низка дискусійних питань, щодо яких робочій групі ще потрібно визначитися. Крім того, опрацювання потребують і деякі питання технічного характеру. «Тобто нині ми дочищаємо у форматі робочої групи проект Виборчого кодексу. За моїм прогнозом, це займе ще лютий місяць у тому режимі, в якому ми працюємо», — сказав він, додавши, що великі надії покладаються саме на робочу групу, хоча вона не є Регламентним утворенням. «Основне слово має сказати Комітет з питань правової політики та правосуддя. Як це буде: автоматичне визнання надбань робочої групи чи комітет піде за кожною поправкою, цього не може сказати ніхто», — зауважив він. У цьому контексті депутат висловив сумнів, що законопроект буде винесено в зал до президентських виборів.

Водночас, як один з авторів кодексу, який розуміє всі наслідки, О. Черненко закликав дуже обережно ставитися до заяв щодо швидкого ухвалення кодексу та введення його в дію. «Хто вивчав цей документ, знає, наскільки він складний, наскільки він міняє філософію проведення виборів. Якщо ми його приймемо, залишається питанням, чи встигнемо організувати парламентські вибори, які стартують у серпні, за новим законодавством. У мене щодо цього є великі сумніви. Скажу відверто: можливо, навіть непопулярно, навіть за умови його прийняття навесні-влітку, слід відтермінувати його дію принаймні до наступних чергових парламентських виборів. Бо інакше можемо поставити під загрозу проведення наступної парламентської кампанії», — наголосив О. Черненко.

Сумнів щодо швидкого ухвалення Виборчого кодексу висловила й Оксана Продан (БПП). Навіть більше: вона побоюється, що його можуть провалити на користь інших восьми зареєстрованих законопроектів. «Насправді, яка концепція буде вибрана у Виборчому кодексі, ніхто не знає. Робоча група не має права ухвалити рішення, яку саме систему вона бачить. Не думаю, що це можливо зробити до наступних парламентських виборів», — констатувала вона.

Олена ГОРБУНОВА.

ДОВІДКОВО

Проект Виборчого кодексу передбачає систему регіональних відкритих списків на виборах народних депутатів, а також чотиривідсотковий прохідний бар’єр у парламент.