Атака на команду Міністерства охорони здоров’я, яка реалізує медичну реформу, — це намагання відкинути Україну у прірву минулого. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів сказав прем’єр Володимир Гройсман, коментуючи рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо відсторонення Уляни Супрун від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я.

«Багато десятиріч ніхто не брався за зміни в системі охорони здоров’я, тому українці сьогодні мають величезні проблеми з якістю медицини, а лікарі — з оплатою праці», — сказав він та нагадав, що саме тому уряд сформував команду Міністерства охорони здоров’я на чолі з Уляною Супрун, яка представила бачення змін та продемонструвала готовність безкомпромісно боротися із тіньовими схемами в медицині. «І з першого дня роботи їх атакують, намагаючись повісити на них все, що не було зроблено за попередні двадцять років», — зауважив прем’єр та нагадав, що за останні роки саме нинішній уряд та команда МОЗ запустили програму «Доступні ліки», свідченням чого є 31 мільйон виписаних рецептів на безплатні ліки. А зміна системи закупівлі ліків дала змогу поламати корупційні схеми, на яких завжди сиділи очільники МОЗ. «Той, хто очолював міністерство здоров’я, завжди домовлявся зі своїми кишеньковими фірмами і на 20—100 відсотків дорожче купував ліки», — сказав В. Гройсман та підкреслив, що нинішня система закупівель через міжнародні організації ці схеми ліквідувала, що є чи не найголовнішою причиною атак на керівництво МОЗ. Також саме ця команда започаткувала будівництво по всій країні кардіохірургічних центрів, що вже дає можливість рятувати тисячі людей, завершується добудова лікарні «Охматдит», змінюється ланка первинної медицини, підвищується рівень оплати лікарів. «Ми йдемо далі — з другого півріччя нинішнього року всі дослідження в лікарнях будуть безплатні. Це теж, мабуть, комусь не подобається, але все це ті елементи, які творять нормальну систему охорони здоров’я», — підкреслив він та зауважив, що не ремонтована палата в якійсь районній лікарні — це ніяк не «заслуга» Уляни Супрун, бо уряд якраз і докладає зусиль, щоб запрацювали механізми, які дадуть змогу відремонтувати палати та оснастити лікарні.

«Я бачу тренд, що звинувачують тих, хто хоче щось змінити», — сказав В. Гройсман та, заявивши, що уряд повністю підтримує Уляну Супрун і команду Міністерства охорони здоров’я, доручив секретаріату Кабінету Міністрів підготувати відповідні звернення до суду, щоб відновити справедливість.

Кабінет Міністрів заслухав інформацію керівника «Укравтодору» Славоміра Новака щодо планів дорожніх робіт у 2019 році.

«Наприкінці зими завжди лунає багато критики, що дороги не ремонтовані. Але я просив би розмежувати претензії. Які дороги зруйновані? Ті, що не ремонтувалися 15—20 років. А відремонтовані за останні декілька років перебувають у нормальному стані», — сказав В. Гройсман та наголосив, що принцип роботи уряду у цьому напрямі якраз і полягає в тому, щоб оплачувати тільки якісні дорожні роботи. А якщо і на цих дорогах буде виявлено дефекти, то виконавці виправлятимуть їх за власний рахунок. «Я знаю, що в контексті відновлення доріг ми вже зробили більше, ніж будь-хто за всі роки незалежності. І в нас масштабні завдання», — заявив він. Керівник «Укравтодору» Славомір Новак також запевнив, що всі дороги, які ремонтувалися впродовж останніх років, серйозних дефектів не мають. «Усі контракти з підрядниками укладаються на умовах п’ятирічної гарантії для середнього і поточного ремонтів та десятирічної — для капітального ремонту», — зазначив він. У 2019 році «Укравтодор», зокрема, продовжить розбудову транспортного коридору, який з’єднає порти Чорного, Азовського та Балтійського морів, в Одеській області буде продовжено заморожене ще у 2008 році будівництво мосту через Хаджибейський лиман, до початку літа завершать будівництво дороги «Одеса—Рені», триватимуть роботи на дорогах «Запоріжжя—Маріуполь», «Миколаїв—Кропивницький», «Київ—Харків—Довжанський», «Київ—Чоп».

Фото Урядовий портал.