Сьогодні починається 69-й Берлінський міжнародний кінофестиваль «Берлінале».

Як повідомило у вівторок, 5 лютого, міністерство економічного співробітництва і розвитку ФРН, учасники кінофестивалю цьогоріч пройдуть по червоній доріжці, зробленій з переробленого сміття, яке виловили в морях. Для виготовлення 2430 квадратних метрів килимових покриттів, що їх буде розгорнуто перед трьома головними майданчиками фестивалю, знадобилося 1,6 тонни сміття. У такий спосіб німецький уряд хоче привернути увагу до проблеми забруднення світового океану пластиком, повідомляє DW. «Червона килимова доріжка на Берлінале ніколи не була такою зеленою», — заявив міністр економічної співпраці та розвитку ФРН Ґерд Мюллер. За даними міністерства, щороку в океан викидається майже 8 млн тонн пластикових відходів. Майже 90% морських птахів мають у шлунках пластикові відходи. За прогнозами міністерства, 2050 року в океанах плаватиме більше пластику, ніж риби.

«Берлінале» триватиме до 17 лютого.

За даними Держкіно, в щорічному форумі BerlinaleTalents, що є індустріальною платформою Берлінського міжнародного кінофестивалю для 250 молодих перспективних представників галузі, візьмуть участь двоє українських кінематографістів Аліна Горлова та Нікон Романченко.

На Європейському кіноринку 69-го «Берлінале» працюватиме український національний стенд під слоганом #UkraineIsYourDestination, ключовим елементом айдентики якого стануть мотиви робіт української художниці Марії Примаченко. Як розповів 5 лютого перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін під час прес-конференції у Києві, на організацію українського стенда цього року Держкіно виділило майже вдвічі більше коштів, ніж торік — 1 млн 160 тис. грн. «Ми знаємо, на що виділяємо ці кошти, — сказав він. — Це важлива для нас подія, зокрема, світова прем’єра фільму «Гарет Джонс». І ми сподіваємося, що цей фільм візьме високу планку і побореться за головну нагороду».

Прем’єра «Містера Джонса» (інша назва «Гарет Джонс») відбудеться 10 лютого. Як уже розповідав «Голос України», фільм польської режисерки Агнешки Голланд, що є спільною продукцією Польщі, Шотландії, Німеччини, Бельгії та України, розповідає про Голодомор і про спроби британського журналіста донести правду про трагедію. «Для нашої країни надзвичайно важливо на поважних міжнародних форумах говорити і доносити правду про масштаби трагедії, описаної у фільмі», — наголосив міністр культури Євген Нищук під час прес-конференції.