У цехах нового заводу у Вінниці виготовлятимуть найбільше в державі сонячних панелей.

Потужностей від сонячних панелей, що їх виготовлятимуть протягом року на новому підприємстві в обласному центрі, вистачить для річного забезпечення енергією сонця 150 тисяч квартир. Перша черга розпочала виробничий процес 5 лютого. Будівництво другої планують завершити до кінця 2019-го. Її потужність буде така само, як і першої, — 200 МВт. Загальний розмір інвестицій становить п’ять мільйонів євро. На заводі виготовлятимуть панелі для побутових і промислових сонячних електростанцій. Вони будуть різних типів і різної потужності — від 270 до 370 Вт.

— Ми починаємо виробляти сто відсотків вітчизняних складових сонячних електростанцій, — зазначив на відкритті підприємства генеральний директор KNESS Group Сергій Шакалов. — Це не тільки важливий крок у розвитку компанії, а й загалом нашої держави.

— Нове виробництво стало прикладом реалізації масштабного проекту випускниками Вінницького національного технічного університету, — наголосив голова облдержадміністрації Валерій Коровій. — Важливу роль у цьому відіграла міська влада, яка підтримала їхній задум. Таким чином, на закинутій території, де колись було збанкрутіле підприємство, виріс сучасний завод.

За словами міського голови Вінниці Сергія Моргунова, важливість створеного з нуля виробництва складно переоцінити, адже йдеться про відновлювальну енергетику, це один з важливих аргументів, чому влада підтримала бізнес. «Торік ввели в дію першу чергу потужного заводу холодильного обладнання, у 2017-му запрацювало підприємство «Електричні системи», а нинішній рік розпочали з відкриття ще одного виробництва, — розповів Сергій Моргунов. — Влада тісно співпрацює з інвесторами. Неспроста у 2018-му Вінницю визнано найкращим містом у рейтингу доступності бізнесу».

Площа першої черги заводу становить 6,6 тисячі квадратних метрів. Незважаючи на просторі цехи, у них трудиться тільки 120 робітників. Додатково залучатимуть ще 50 фахівців, насамперед у галузі технічних розробок, логістики, реалізації, дистрибуції. Як пояснили на підприємстві, людей мало, тому що багато процесів автоматизовано, частину технологічних операцій виконують роботи. Середня зарплата становитиме 15 тисяч гривень на місяць.

Виготовлені у Вінниці сонячні панелі відповідають сучасним світовим критеріям якості, що дає можливість реалізувати їх не тільки в Україні, а й за її межами. На цьому наголосив керівник управління інвестиційної діяльності у відновлюваній енергетиці Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерій Коцюба.

Віктор СКРИПНИК.

Фото з сайту Вінницької міськради.