За підкуп виборців — кримінальна відповідальність

Народний депутат України Андрій Немировський (фракція Блоку Петра Порошенка), котрий входить до складу підкомітету з питань протидії політичній корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, повідомив на брифінгу: до нього звернувся громадянин, котрий надав інформацію, яка свідчить про підготовку масштабного підкупу виборців перед президентськими виборами на Полтавщині. «Згідно з документами, які було надано — переписка, повідомлення, відео, — технологічним штабом ВО «Батьківщина» у Полтавській області розгортається мережа для підкупу виборців», — заявив А. Немировський. За його словами, начебто пропонують віддати свій голос за одного з кандидатів у Президенти за матеріальну винагороду в сумі 500 гривень: половину — до голосування, половину — після. На думку А. Немировського, такі мережі для підкупу виборців створено як мінімум уже в двох областях України. Парламентарій нагадав, що за підкуп виборців передбачена кримінальна відповідальність, і звернувся до Генерального прокурора щодо розслідування фактів про розгортання ВО «Батьківщина» мережі для підкупу виборців.

Платіжки за квартплату мають бути знижені вдвічі

З 20 грудня 2018 року набуло законної сили рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування необґрунтованих тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій, які встановлювала КМДА, нагадав перший заступник керівника фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв. «Звернення до суду — це перший пілотний проект в Україні, на якому він має бути відпрацьований у різних регіонах», — сказав він.

Народний депутат Іван Крулько наголосив на потребі наведення ладу в тарифоутворенні. «Судове рішення є знаковим прецедентом — що можна в судовому порядку скасовувати рішення місцевих органів влади, які встановлюють людям необґрунтовані тарифи, — наголосив парламентарій. — Мовою цифр: ціна платіжки на обслуговування прибудинкової території має бути знижена вдвічі від тих платіжок, які отримали кияни в січні».

За словами депутатів, «Батьківщина» також подала до Окружного адміністративного суду Києва позовну заяву стосовно зростання ціни на газ. «Ми вимагаємо скасувати рішення уряду як незаконне», — заявив І. Крулько.

Відремонтувати освітянський дім

Народні депутати України, котрі представляють Миколаївську область, звернулися до Прем’єр-міністра України щодо виділення коштів на капітальний ремонт школи в місті Новий Буг. Як розповів народний депутат України Ігор Бриченко (фракція «Народного фронту»), два роки тому на Миколаївщині в місті Новий Буг громадою було прийнято рішення визнати школу № 1 опорною. Це було не випадково, адже вона має гарне розташування, перспективу розширення, гарний педагогічний колектив. Однак 3 липня 2017 року у школі сталася НП — частково обвалилися зовнішня стіна і перекриття, на щастя, ніхто не постраждав. «Майже 700 дітей залишилися без освітянського дому, де навчалися, а також 200 педагогів, — сказав парламентарій. — Два роки — звернення, наради, відписки на рівні районному та обласному, але обласне керівництво стало осторонь цієї проблеми. І проблема Новобузької школи не вирішується». Депутати від Миколаївської області звернулися до Прем’єр-міністра України вивчити це питання і прийняти позитивне рішення щодо школи, профінансувати її ремонт за рахунок Фонду регіонального розвитку.

До будь-яких союзів — через всеукраїнський референдум

Рішення про членство в ЄС та НАТО має ухвалюватися лише на всеукраїнському референдумі — заявив заступник голови фракції Опозиційного блоку Олександр Вілкул. «Доленосні рішення для нашої країни, такі як приєднання до якихось воєнних або політичних союзів, може приймати тільки народ України, тільки на референдумі, — сказав він. — По-іншому бути не може». Політик нагадав, що в 1994 році Україна відмовилася від ядерної зброї, і було підписано Будапештський меморандум, згідно з яким гарантами нашої територіальної цілісності виступали в т. ч. США та Велика Британія. «Що заважало тоді США та Великій Британії у 2014 році, коли відбулась анексія Криму, повоювати за український Крим? Нічого не заважало. Але правда в тім, що ніхто не розпочне через нашу країну третю світову війну. З нас намагаються створити буферну зону із проданою землею», — вважає депутат.