Брюссель і Лондон продовжать переговори щодо пошуку рішень для виходу з глухого кута навколо угоди про Brexit. Про це йдеться у спільній заяві президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера і прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей за підсумками перемовин, які відбулися учора в Брюсселі.

«Попри виклики, два лідери погодилися, що їхні команди повинні провести переговори на предмет того, чи можна знайти шлях, який би отримав щонайбільшу підтримку в парламенті Великої Британії, та поважати керівні принципи, узгоджені Європейською Радою. Прем’єр-міністр і президент знову зустрінуться до кінця лютого, щоб оцінити ці обговорення», — йдеться у заяві, розміщеній на сайті ЄК.

Мей пояснила мотиви голосування в Палаті громад минулого тижня з проханням про юридично обов’язкові зміни умов щодо так званого «запасного механізму» для ірландського кордону.

Очільник ЄК наголосив, що Євросоюз не проводитиме повторні переговори стосовно угоди, йдеться в офіційній заяві. Однак висловив готовність додати формулювання до Політичної декларації, щоб вона була «більш амбітною у плані змісту та швидкості, коли йдеться про майбутні відносини між ЄС та Великою Британією». Юнкер також нагадав, що будь-яке рішення має бути узгоджене Європарламентом і країнами ЄС, а до виходу країни зі спільноти залишається менше двох місяців.

Тим часом лідер британської Лейбористської партії Джеремі Корбін висунув п’ять умов для підтримки його партією угоди. Вимоги він виклав у листі до прем’єрки, повідомляє Politico. Вони є такі: постійний і всеосяжний митний союз Великої Британії та ЄС; тісна взаємодія з єдиним ринком ЄС і з загальними інститутами і зобов’язаннями; динамічне вирівнювання щодо прав і методів захисту (в торгівлі. — Ред.), щоб британські стандарти не порушували європейських правил; чіткі зобов’язання стосовно участі в агентствах ЄС і програмах фінансування; однозначні угоди, що охоплюють деталі майбутніх заходів безпеки, наприклад, загальні бази даних, що використовуються для розкриття і запобігання злочинам, а також європейський ордер на арешт.