Ольвія в перекладі означає «Щаслива». Розташована на правому березі Бузького лиману біля сучасного села Парутине Очаківського району Миколаївської області. Це комплекс пам’яток відомого античного міста-держави за 40 км від обласного центру.

Місто було засноване грецькими переселенцями на початку VI ст. до н. е. і проіснувало майже тисячу років. Його згадував у своїх творах Геродот. В епоху розквіту його територія досягала 55 га, а по берегах Бузького, Дніпровського і Березанського лиманів розмістилися півтори сотні сільськогосподарських поселень, що становили сільську околицю міста.

Історія Ольвії — це освоєння нових земель, розбудова, багатий досвід використання природних ресурсів і співжиття з народами — сусідами, різними за культурою, традиціями, віруваннями.

Місцеві жителі раціонально використовували землю, воду, повітря. Наприклад, джерела для них мали не лише матеріальне, а й сакральне значення. В Ольвії збирали кожну дощову краплю, щоб із користю її використати. Для цього вони спеціальним чином облаштовували житлові та господарські приміщення, споруджували басейни. А як раціонально вони використовували глину. Це основний будівельний матеріал, сировина для керамічних виробів — посуду, амфор, прикрас. Глину застосовували для профілактики і лікування низки захворювань і як косметичний матеріал.

Багата і красива природа навкруги Ольвії, в її збереженні величезна заслуга місцевого населення, яке славилося майстерністю у багатьох галузях людської діяльності: землеробстві, рибальстві, виноробстві, розведенні тварин, зброярстві, виготовленні прикрас.

Багатий досвід правителів Ольвії у вихованні патріотизму. Перед блокадою міста римськими легіонами всім рабам було даровано волю і списано всі борги, адже зрозуміло, що основою патріотизму є воля людини, її матеріальна незалежність.

Сьогодні історико-археологічний заповідник «Ольвія» — одне із великих чудес не лише Миколаївщини, України, а й усього світу. Хай же не заростають доріженьки до цього місця самоочищення, збагачення досвідом, натхнення до творчості й вдосконалення. Вважаю, що все, пов’язане з Ольвією, необхідно вивчати, аналізувати і використовувати.

Володимир ДАВИДЕНКО,

краєзнавець.

Миколаїв.