Поліцейські оглядають бюсти після вилучення їх у викрадачів.

Резонансне викрадення пам’ятників Михайлу Коцюбинському та Олександру Пушкіну наприкінці позаминулого року отримало логічне завершення: Деснянський районний у місті Чернігові суд визнав винними трьох чернігівців. Їх засудили до позбавлення волі строком на шість з половиною, п’ять з половиною і три роки. А ще вони мають відшкодувати судові витрати та компенсувати управлінню ЖКГ, на балансі якого перебувають пам’ятники, 28 тисяч гривень.

Підозрюваним інкримінували різні статті: «наруга над могилами» за викрадення бюста М. Коцюбинського та «крадіжка» — у випадку з пам’ятником О. Пушкіну. Свою провину повністю визнав один із трьох підсудних.

Директор літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського Ігор Коцюбинський сумнівається, що одна людина спроможна зняти важку скульптуру його прадіда, але каже, що для нього головне, аби пам’ятник належно охоронявся, і надалі ні в кого не виникало спокуси здати його на брухт. Наразі пам’ятник класику української літератури, що стоїть на його могилі, розташований в неосвітленому відлюдному місці Болдиних гір.

Крадіжка змусила міську владу перевірити юридичний стан багатьох відомих у місті пам’яток. Виявилося, що навіть знамениті чернігівські гармати на Валу та пам’ятник Тарасу Шевченку не перебувають на балансі жодної відомчої структури і, відповідно, не охороняються. Тому їх було оголошено як «нещодавно знайдені», щоб належним чином юридично оформити.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото надано ГУ Нацполіції в області.