Американські спортсменки українського походження вибороли право взяти участь у чемпіонаті США із синхронного фігурного катання.


Американська фігуристка Єва Борсук, яка виросла у Києві, разом зі своєю командою виборола золоту медаль на чемпіонаті Східної частини США у юніорській категорії, а її сестра Устина у складі молодшої команди — бронзову медаль. За даними Американської асоціації фігурного катання (USFSA), Єва стала першою спортсменкою українського походження, яка отримала золото Східного узбережжя США в цьому виді спорту. Даних про молодші команди немає.


Змагання, у яких взяли участь 146 команд і майже дві з половиною тисячі фігуристів, відбулися у місті Вустер, штат Массачусетс, 30 січня — 2 лютого. 


Єві 17 років, вона закінчує школу цього року і вступає до університету, хоче бути лікарем. Устині — 12, вона вчиться у сьомому класі середньої школи. У Києві дівчатка вчилися у гімназії імені Лесі Українки. Сестри виступають у складі команди «Імідж», яка представляє Клуб фігурного катання міста Йонкерз, штат Нью-Йорк, а мешкають у місті Нью-Йорк. Вони є представницями як київської, так і харківської шкіл фігурного катання. Цікавий факт: і Єва (на знімку праворуч), і Устина (ліворуч)  змагалися на ковзанах, леза яких встановлені в Києві заслуженим тренером України Дмитром Шкідченком. «Він — майстер, — розповідає Єва. — Кожного разу, як міняю ковзани, то лечу до нього через океан, бо правильно встановлені леза — це половина перемоги».

«Ми не втрачаємо зв’язку з Україною і дуже пишаємося, що представляємо українську школу фігурного катання», — каже Устина. «Дуже хочеться, аби наш вид спорту став більш популярним в Україні», — додає Єва. «Наші фігуристи здебільшого неймовірно обдаровані і працьовиті, але поки що в Україні лише одна команда — харківська «Інтерстеллар», яка здобула колосальні результати, але тримається на тендітних плечах тренера Юлії Білецької, на ентузіазмі спортсменок та їхніх батьків».
Єва співпрацює з «Інтерстелларом» і брала участь у тренуваннях команди та вибудові програм у Харкові влітку 2017-го. 


Спроби створити команди в Києві та Одесі протягом кількох останніх років зазнали невдач як через нестачу фінансування, повну відсутність будь-якої підтримки з боку і бізнесу, і держави, так і через розбіжності в розкладі командних та індивідуальних тренувань спортсменів.


У міжнародному масштабі, за даними USFSA, синхронне катання розвивається найбільш швидкими темпами порівняно з іншими видами фігурного катання. Незважаючи на те, що ця дисципліна ще не є олімпійським видом спорту, провідні університети світу, серед яких Корнелл та Прінстон, уже багато років мають свої команди. Ця дисципліна поєднує в собі як філігранну техніку володіння ребром ковзана — характеристика, традиційно притаманна танцям на льоду, так і елементи парного фігурного катання. Більшість елементів виконується не просто на одній нозі, а на одному ребрі одного ковзана. У команді від 14 до 20 фігуристів. 


Національний чемпіонат США відбудеться у місті Плимеф, штат Мичиган, 28 лютого — 2 березня. 

Фото автора.