Починаючи з лютого «Київводоканал» хоче змінити принципи нарахування за спожиті послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Про це повідомила прес-служба відомства.

Відповідно до методики, затвердженої на вимогу Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу мають сплатити за весь об’єм води, яку спожив їхній будинок.

У водоканалі пояснили, що для кожного будинку встановлюється свій розрахунковий період, на кінцеву дату якого проводиться зняття даних комерційного (загальнобудинкового) вузла обліку та здійснюється розподіл між споживачами. «Київводоканал» через розміщення оголошень на будинках та в квитанціях на оплату повідомить усіх споживачів про розрахункову дату у кожному будинку. У відомстві також додали, що може змінитися порядок щомісячної передачі мешканцями показників квартирних лічильників холодної води. Відповідно до методики, дані квартирних лічильників необхідно передавати станом на розрахункову дату (чи дату, найбільш наближену до розрахункової. — Авт.). Тільки незрозуміло, який тепер сенс у квартирних лічильниках, якщо за новою методикою платитимемо за показниками комерційного (загальнобудинкового) вузла обліку, розподіленими між споживачами.

Усе нібито законно, якби не одне «але»! Як повідомила прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, підприємства тепло-, водопостачання та водовідведення «...поки що не можуть застосовувати нову методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг та здійснювати будь-які додаткові нарахування, посилаючись на нову методику...». Там наголошують, що до укладення нових договорів споживачі мають оплачувати послуги за чинними договорами.

«Методика може застосовуватися лише після укладення споживачами нових договорів з виконавцями комунальних послуг (за вимогами нового закону № 2189). До того часу нарахування населенню за комунальні послуги має здійснюватися за чинними договорами та правилами. Тобто тепло- та водопостачальні підприємства не можуть розподіляти воду і тепло відповідно до нової методики. Це є прямим порушенням умов чинних договорів зі споживачами», — пояснюють у Мінрегіоні. Отож платити чи ні — вирішувати самим киянам. А Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ своє слово сказало. Чому мовчать незалежний регулятор та Антимонопольний комітет України — запитання до їхніх керівників.

Тим часом у перший тиждень лютого в Україні ціни на більшість складових борщового набору зростали. Але цибуля хіба не вперше від початку календарного року випала з цього тренду, ціни на неї за останній тиждень впали майже на 25% завдяки активності імпортерів.

Як стверджують експерти, сьогодні гуртові ринки країни заповнені пропозицією цибулі з країн Центральної Азії. Ще восени поставки відбувалися з Азербайджану, але через сумнівну якістю більшість українських імпортерів відмовилися від цієї цибулі і переключились на виробників з Казахстану та Узбекистану.

Станом на 7 лютого на найбільшому відкритому овочевому майданчику України — у Львові — цибулю пропонують по 13—16 грн/кг.

Продовжує збільшуватися частка імпорту і в сегменті коренеплодів, на гуртових майданчиках країни сьогодні можна знайти моркву та буряк білоруського виробництва. Але тут імпорт майже не впливає на ціни, навпаки, за останній тиждень гуртові ціни на буряк зросли на 18% — до 8,5—9,5 грн/кг, на 17% подорожчала і морква — до 8—10 грн/кг. Ціни на капусту в лютому зросли не більш ніж на 5% — до 9—10 грн/кг, її вартість залишається рекордно високою,  майже вся капуста на ринку поки що українська. Не змінилися ціни і на картоплю, вона сьогодні коштує 5,7—6,5 грн/кг. За даними фахівців, нинішні ціни на борщовий набір є рекордно високими за всю історію незалежності України.

За оцінками Національного банку, зростання реального ВВП України в четвертому кварталі минулого року прискорилося до 3,3% в річному вираженні. Як сказано в інфляційному звіті НБУ за січень, опублікованому на сайті регулятора, цьому насамперед сприяли високі темпи зростання сільськогосподарського виробництва. НБУ нагадав, що оцінив зростання економіки України загалом за минулий рік у 3,3%.

Нагадаємо, Державна служба статистики оцінила зростання ВВП України в третьому кварталі минулого року в річному вираженні у 2,8%, у другому кварталі — у 3,8%, у першому кварталі — 3,1%. Дані Держстату за четвертий квартал минулого року, як і в цілому за рік, поки що не оприлюднено.

Підсумовував Віктор БОНДАР.