На Вінниччині, де у нинішньому сезоні зварили найбільше в державі цукру — 424 тисячі тонн, солодкі кристали пропонують по... вісім гривень за кілограм. Що спричинило рекордне зниження їхньої вартості? Чи не призведе це до скорочення посівних площ цукристих нинішньої весни? Ситуацію з’ясовував журналіст «Голосу України».

Телефоную за оголошенням в Інтернеті «Продам цукор». Відповідь про вартість здивувала: «Дешевше не знайдете, у нас — по вісім гривень за кілограм». — «По скільки?» — перепитую ще раз. — «По вісім гривень з ПДВ, — уточнює співрозмовник і додає: — Це за умови, що мінімальна кількість закупки становитиме 20 тонн. Менше відпускаємо дорожче. На скільки? Коли визначитеся з потребою, тоді продовжимо розмову конкретніше». Стосовно доставки, пояснює, продавці можуть завезти власним транспортом у будь-яку точку країни. Зрозуміло, за рахунок покупця.

— Цукор знаходиться у Вінницькій області, у райцентрі Іллінці, — відповідає на ще одне моє запитання чоловік.

Весна на носі, а кристали на складах

— Про таку ціну ще не доводилося чути, — каже голова Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор» Микола Власюк. — Оптовики дають по 10—10,5 гривні за кілограм. Щоб по вісім?.. Якщо це правда, то можна фіксувати рекордний показник обвалу ціни. Чим це викликано? Весна на носі. Треба готуватися до посіву буряків. А реалізації нема. Шукають вихід із ситуації. Можливо, хтось і спокуситься взяти по вісім гривень, зате велику партію.

— Яка ж собівартість у нинішньому сезоні?

— Ще підраховують, — продовжує Микола Власюк. — Думаю, наприкінці місяця будемо знати. За моїми прогнозами, затрати на виробництво одного кілограма можуть сягнути і 15 гривень.

За словами співрозмовника, на початку збирання і переробки корінців був низький показник цукристості. «Менша дигестія — більше затрат енергоносіїв на отримання солодких кристалів, — пояснює пан Власюк. — Приблизно через місяць показник цукристості підвищився, корінці стали солодші, але ж енергоносії, особливо природний газ, коштували дорожче, ніж у попередньому виробничому сезоні. Навіть на вугілля зросла ціна. Один з наших заводів частково використовує його замість газу».

Мінус ще один завод

За словами Миколи Власюка, власники заводів заявляють, що у 2019-му працюватимуть усі шість підприємств, на яких варили цукор у нинішньому виробничому сезоні. «Як буде насправді, залежатиме від ситуації, — зазначив співрозмовник. — Якщо цукор і надалі залишатиметься на складах, то який сенс збільшувати його запаси. Економічно не вигідно. Можуть не запускати одне-два підприємства. Це будуть малопотужні заводи».

Тим часом в області не стало ще однієї цукроварні. У селі Соколівка порізали обладнання місцевого заводу. «Так само підбираються до Моївського цукрового, — каже Микола Власюк. — Поки що люди тримають його оборону. Чи надовго їм вистачить сил? За останні роки знищили цукропідприємства у селищі Браїлів, селі Капустяни».

Буде ціна — буде посівна

Під посів цукристих підготували площу більшу, ніж торік, приблизно на триста гектарів (у 2018-му корінці вирощували на 54,5 тис. га).

— Поки що маємо інформацію з районів, що буряки посіють на всій підготовленій з осені площі, — розповів Ігор Федчишин, керівник відділу виробництва продукції рослинництва Вінницького обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. — Більш точну цифру знатимемо до кінця нинішнього місяця. До того часу надійдуть дані про структуру посівних площ, підтверджені документально. Уже відомо, що у Вінницькому районі після перерви відновлять вирощування буряків. Тут їх не висівали протягом декількох останніх років. Збережуть минулорічний буряковий клин в Іллінецькому районі, він становив понад чотириста гектарів.

На думку голови обласної асоціації «Поділляцукор» Миколи Власюка, посівна залежатиме від того, якою буде ціна на цукор. «Буде ціна — буде посівна, — каже співрозмовник. — Навряд чи оптовики стануть платити більше до початку посівної. На час виходу в поле на заводах знатимуть свої показники, з якими завершили виробничий сезон. Якщо вони будуть невтішні, це теж позначиться на рішенні: скільки сіяти. Не думаю, що вийдемо загалом на минулорічний показник».

За інформацією пана Власюка, в одному з господарств Жмеринського району уже переглянули сівозміни. Торік мали 300 гектарів цукристих. Нинішньої весни не будуть сіяти жодного.

Вінницька область.

Інформація до роздумів

У 2018-му на Вінниччині для сівби цукристих підготували грунт на 57 тисячах гектарів. Насправді посіяли на 54,5 тис. га. Скорочення посівних площ фахівці пояснили зниженням ціни на цукор. У 2017-му насіння буряків поклали в грунт на 57 тис. га. У 2016-му — на три тисячі гектарів менше (54 тис. га). За останнє десятиріччя найвищий показник зафіксовано у 2012-му — 85 тис. га.

Для порівняння

На шести цукрозаводах області з буряків урожаю-2018 виробили 424 тис. т цукру. У попередньому сезоні було 445,5 тис. т.