Майже сто учасників — поетів, письменників, публіцистів, видавців та бардів із Черкас, Рівного, Світловодська, Чернігова, Івано-Франківська, Харкова, Вінниці та інших великих і малих міст — налічував 23-й Всеукраїнський фестиваль поезії та авторської пісні «Віршень», який відбувся у київському видавництві «Смолоскип». Відкриваючи мистецький форум, його організатор і натхненник письменник, перекладач, редактор, відомий громадський діяч Сергій Пантюк зазначив, що цей майданчик, у якого своя, особлива, аура, «бо тут усі друзі», «вивів у поезію багатьох людей».

— Власне, й задумувався фестиваль з метою популяризації української поезії, авторської пісні та небанальної музики, творчої допомоги талановитим авторам, які мешкають поза столицею, а ще з метою формування в Україні єдиного мистецького простору, сприятливого для творчого розвитку кожної особистості, яка прагне творити вітчизняну культуру, — каже Сергій Пантюк.

Учасників та гостей фесту привітали начальник відділу мовної політики Управління з питань мовної політики та літератури Міністерства культури Віктор Генералюк, поет і прозаїк, народний депутат Верховної Ради України першого скликання Володимир Шовкошитний, письменник, журналіст і громадський діяч із Хмельницького Богдан Теленько. Вони передали мікрофон молодим авторам — Марії Думі, Богдану Ковальчуку, Оксані Галаєвій, Богдану Кирсті. Аудиторія тепло зустрічала талановитого автора творів для дітей Івана Андрусяка, чиї вірші «Ослик і ослінчик», «Родина бабаїв», «Хвостики», «Уроки мови», «Собаче листування» й багато інших давно полюбила малеча, виконавця Віталія Асауленка, прозаїка, переселенця з Луганщини Павла Правого (Бондаренка), який прочитав уривок зі свого твору, що розповідає про захоплення Донбасу. Журналістка, волонтерка, авторка культового вірша «Дівчата» («Дівчата зрізають коси Туго шнурують берці»), покладеного на музику Дариною Яковенко, Олена Задорожна презентувала антологію віршів, опалених війною, — «Рядки з передової». До книжки, виданої за підтримки КМДА, увійшли поезії одинадцяти авторів — Тетяни Ярошенко, Дарії Зубенко, Романа Семисала, Сергія Пантюка, Олени Задорожної.

Мілітарну поезію на фестивалі презентували й самі бійці — офіцер-фронтовик Євген Проворний і «азовець» Ігор Мисяк, який на власні очі бачив «стільки крові, що й зорі ставали злими». У його вірші є й такі оптимістичні рядки — «Коли нам давали наказ на відступ, Ми фундамент заливали, аби будувати хати».

У рамках заходу відбулась і презентація альманаху перекладів українською мовою творів світової рок-музики «Книга року».

Із 2018-го «Віршень» став мандрівним. Уже цьогоріч відбулися два «Перед-Віршні»: на Черкащині — у Смілі й Черкасах, та у Вишгороді на Київщині. У лютому фестиваль помандрує у Чернівці — саме тут у 1996-му він і був заснований.