Ось так обживається в нових умовах один із донецьких ведмедів-переселенців.

Фото надано НПП «Синевир».

П’ятьох клишоногих для тимчасового тримання доправили до Реабілітаційного центру бурих ведмедів Національного природного парку «Синевир».

Досі ведмеді утримувалися у міні-зоопарку міста Покровськ на Донеччині.

За словами інспекторів Державної екологічної інспекції України, тварини перебували у тісних клітках і в антисанітарних умовах, що є порушенням норм. Власник ведмедів був проти вилучення звірів. Невідомі особи навіть не дозволяли представникам Держекоінспекції зайти на територію зоопарку, тож ті звернулися до поліції. Справа дійшла до суду. 5 лютого Красноармійський міжрайонний суд Донеччини наклав арешт на ведмедів.

— Транспортування тварин відбулося успішно, без пригод. Ці ведмеді мають циркове минуле, тож для них подорожі не є чимось новим. Їх дуже шкода, бо досі жили у жахливих умовах. За свою багаторічну практику я ще не бачив такого поганого ставлення людей до ведмедів, як це було у Покровську, — розповідає ветеринарний лікар Микола Мірошніченко, який супроводжував тварин з Донеччини до Карпат.

— Нині у нашому Реабілітаційному центрі перебуває 31 ведмідь. На плечах працівників закладу лежить багато роботи й відповідальності. Особлива увага — новим мешканцям. Ще ніколи одночасно до нас не потрапляла така кількість ведмедів — аж п’ять.

Їх помістили у карантинний сектор. Тварин оглядає ветлікар, — розповів директор Національного природного парку «Синевир», кандидат наук Микола Дербак.

Тепер ведмедів відгодовують, інформують з нацпарку. Їм тут, у горах Карпатах, створять справжній рай — посилене щоденне вітамінне меню, широкий життєвий простір, свіже повітря і згодом — після проходження карантину — знайомства з двадцятьма шістьма «старими» мешканцями Реабілітаційного центру.

Закарпатська область.