У січні споживча інфляція сповільнилася у річному вимірі до 9,2 відсотка з 9,8, зафіксованих у грудні 2018-го. У місячному вимірі ціни зросли на 1 відсоток. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

За її інформацією, у січні ціни хоч і зростали, проте значно повільнішими темпами, ніж раніше. Зокрема, таке уповільнення відзначено у зростанні вартості послуг закладів громадського харчування, туристичних, медичних, страхових та фінансових послуг, а також послуг з утримання будинків та прибудинкових територій. Натомість темпи зростання цін на послуги культури та спорту, хімічне чищення, Інтернет збільшувалися через подальший тиск з боку зростання виробничих витрат, у тому числі на оплату праці, та з боку споживчого попиту.

Ціни на непродовольчі товари також продовжили уповільнюватися (до 3,4 відсотка річних) насамперед завдяки зміцненню обмінного курсу гривні. Так, нижчими темпами зростали ціни на побутову техніку, меблі, фармацевтичні товари, одяг та взуття.

Водночас ціни на автомобілі не змінилися порівняно з січнем 2018 року, а ціни на телевізори і комп’ютерну техніку навіть знизилися.

Річні темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки практично не змінилися порівняно з показниками грудня, інформує Держстат. Зокрема, сповільнення подорожчання м’ясних продуктів нівелювало прискорення зростання цін на сири та кисломолочні продукти, що було відображенням відповідних тенденцій на зовнішніх ринках.

Зростання цін на сирі продукти харчування у січні прискорилося (до 4 відсотків річних). З одного боку, й надалі швидкими темами дорожчали овочі борщового набору через несприятливі погодні умови для їхнього зберігання та борошно — під впливом зростання цін на зовнішніх ринках. З другого боку, завдяки гарному врожаю продовжували дешевшати фрукти. Крім того, суттєво знизилися ціни на яйця.

Держстат також згадує суттєве зростання (до 18,7 відсотка річних) адміністративно регульованих цін. А саме: підвищення тарифів на опалення, постачання гарячої та холодної води, каналізацію, телефонні послуги, збільшення акцизів на тютюнові вироби.

Голова Нацбанку Яків Смолій прогнозує подальше уповільнення споживчої інфляції цього року до 6,3 відсотка. Про це він заявив під час виступу на 15-й щорічній інвестиційній конференції Dragon Capital, передає УНІАН. «Ми очікуємо, що до кінця року інфляція знизиться до 6,3%. Результати січня показують, що інфляція потрапляє в траєкторію, що ми досягнемо цього показника», — сказав Смолій. Також він зазначив, що при входженні інфляції в прогнозований коридор сьогодні є всі підстави для пом’якшення монетарної політики.

Вл. інф.