Учора, в четверту річницю Мінських домовленостей, відбулася презентація Плану гуманітарного реагування для України на 2019 рік перед державами-членам ООН. Як повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, допомогу планують спрямувати на забезпечення першочергових потреб українців, котрі постраждали внаслідок російської агресії на Донбасі по обидва боки лінії розмежування.

«На цей рік в ООН задекларували 163 млн доларів США. За розрахунками організації, саме ця сума має допомогти 2,3 млн українців з числа найбільш вразливих категорій громадян на сході нашої держави», — цитує речника Укрінформ. «Реалізацію гуманітарної допомоги на Донбасі забезпечуватимуть понад 40 організацій, зокрема агенції ООН, національні та міжнародні організації. Очікується, що фінансування плану здійснюватиметься за рахунок внесків донорів», — розповів Ніколенко. Нині Київ всіляко сприяє поїздкам іноземних посадовців на схід України, щоб ті на власні очі побачили потреби мешканців регіону. Це робиться ще й для того, щоб світова спільнота мала можливість предметно провести перше комплексне обговорення російської агресії проти України на спеціальному засіданні ГА ООН, присвяченому п’ятій річниці початку конфлікту, яке заплановано на 20 лютого.

Цікаво, що РФ несподівано ініціювала проведення 12 лютого засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Україні. «Задекларований привід — четверта річниця підписання Мінських домовленостей», — повідомив дипломат. І хоча російська ініціатива є черговою димовою завісою, що має на меті відволікти увагу держав-членів ООН від презентації Плану та майбутнього обговорення, Україна використає цю подію, аби нагадати про реальну ситуацію на Донбасі, повідомив Ніколенко. Слід зауважити, що засідання перенесли на 5 годин, і коли верстався номер, деталі дебатів не були відомі. Проте можна не сумніватися, що РФ намагатиметься використати Радбез, щоб вкотре звинуватити Україну у злісному невиконанні Мінська-2.

Натомість Посольство США в Україні на своїй сторінці у Твіттері вчора поклало відповідальність за продовження конфлікту на Донбасі саме на Росію. «Протягом останніх чотирьох років, що минають сьогодні з моменту підписання Тристоронньою контактною групою Комплексу заходів з виконання Мінських угод, Росія постійно не дотримується цих угод, — йдеться у заяві Посольства. — Росія мусить припинити розпалювати створені нею гуманітарну, економічну та екологічну кризи, звільнити українських в’язнів, відвести озброєння та війська, здійснити негайне та всеосяжне припинення вогню».