Кількасот обурених і обдурених іноземних студентів Донецького медичного університету, що розташований нині в Кропивницькому, знову вийшли на акцію протесту (попередні відбувалися два місяці тому). Всі іноземці заявляють про незаконне відрахування їхніх товаришів по навчанню і погрози щодо продовження такого відрахування за умови несплати за навчання.

Студенти переконані, що мають місце махінації з коштами, адже гроші за навчання вони сплатили. Керівництво вишу та його представники заявляють про несплату (або неповну сплату) належних коштів за навчання.

Договір із фірмою-посередником (компанією-рекрутером) ТОВ «Українські освітні послуги» виш підписав ще 2010 року. Те, що студенти заплатили через фірму за навчання, є загальновідомим фактом, підтвердженим документами, зокрема — отриманими студентами. Та й діяла фірма не де-небудь, а в приміщенні самого університету, в кімнаті №137. Тож адвокати студентів переконані, що мають місце не лише махінації компанії-посередника, а й змова з представниками вишу.

Враховуючи, що кожен студент сплатив чималеньку суму — в кілька тисяч доларів, зробити це повторно не для кожного є можливим. Та й чому вони мають ще щось платити? Проте, якщо студентів відрахують за несплату за навчання, вони мають залишити Україну…

Коли розпочався конфлікт, представники фірми з приміщення вибралися, нібито так і не повернувши частину коштів, яка належить університету. А представник компанії Олег Коротенко звинуватив у проблемах сам навчальний заклад — мовляв, нас вижили, щоб замінити іншими. І жодного слова про гроші!

А в ректораті заявляють: чому виш має навчати іноземців безплатно? Мовляв, через них університет уже недоотримав 31 мільйон гривень.

Поки СБУ розслідує, хто насправді ошукав іноземців, керівництво міжнародного факультету звільнили, фірма-рекрутер «зникла», а крайніми залишилися студенти і… Україна. Бо негативний імідж нашої держави в усьому світі формують, з’ясовується, недобросовісні фірми-рекрутери і виші?! Марокко, Єгипет, Індія… Схоже, в цих та в багатьох інших країнах думка про Україну й українців після таких конфліктів буде далекою від позитивної.

Хто поставить крапку?

Кропивницький.

P. S. У контексті подій, що відбуваються, цікавим є лист Головного управління ДФС у Харківській області № К4634/10/ 20-40-14-09-17 від 11.08.2016, підписаний в. о. начальника Б. О. Хачатурян, до МГ «Адвокат Консалтінг» «Щодо відсутності знаходження юридичної особи ТОВ «Українські освітні послуги» (код 37458011) за місцем реєстрації, а саме за адресою: м. Харків, вул. Катаєва, 13, кв. 9», де, зокрема, йдеться про таке:

«В ході відпрацювання інформації, викладеної у зверненні, з використанням наявних в ГУ ДФС у Харківській області інформаційних ресурсів встановлено, що ТОВ «Українські освітні послуги» (код 37458011) перебуває на податковому обліку в Центральній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області з 16.12.2010 року.

Основний вид діяльності — інша професійна, наукова та технічна діяльність, н. в. і. у. На даний час суб’єкт господарювання перебуває на спрощеній системі оподаткування, є платником єдиного податку. Загальна сума задекларованого доходу за 2015 рік склала 8,02 тис. грн.

Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки на господарський об’єкт, розташований за адресою: м. Харків, вул. Катаєва, 13, кв. 9 ТОВ «Українські освітні послуги» не зареєстровані. Дані про наявність у підприємця ліцензій відсутні…»

Звернімо увагу, що лист датований 11.08.2016 р. Тобто вже тоді до фірми виникали запитання і робилися спроби розшукати її. Тим часом і сьогодні за абревіатурою назви фірми та кодом 37458011 в інтернет-ресурсах легко знайти тисячі посилань, що підтверджує відкриту й активну її діяльність.

За повідомленням прес-служби СБУ, встановлено, що представники фірми-контрактера шляхом зловживання довірою іноземних громадян налагодили шахрайські схеми для отримання коштів, які призначалися на оплату за навчання, але за фактом не оплачувалися. Зараз тривають слідчо-оперативні дії зі встановлення всіх обставин правопорушення, а також осіб, причетних до протиправної діяльності.

Поки матеріал готувався до друку, а іноземні студенти-медики міжнародного факультету Донецького національного медичного університету чекали, що справедливість візьме гору, їх відрахували з ДонНМУ. Загалом — 850 студентів I, II та III курсів.

Після такої «законної» підстави Міграційна служба має видворити їх за межі України.

Далі більше. Як повідомив народний депутат Костянтин Яриніч, вимагаючи повторної оплати за навчання, ДонНМУ пропонував іноземцям угоди з оплати за навчання заднім числом. Передбачені підготованими на підпис документами строки оплати спливли майже місяць тому, а суми, які треба оплатити, написані від руки, без розшифрування.

«На це йти ніхто не буде, — заявив Костянтин Яриніч. — Студенти не довіряють університету, який корумповано, бояться, що їхні гроші знову зникнуть. Студент, підписавши цей договір і сплативши кошти другий раз, виходить, сплатив їх невчасно. Немає ніякої гарантії, що його знову не відрахують».

За словами народного депутата, наразі ведеться юридична робота з судового призупинення дії наказу про відрахування студентів. Крім того, 11 та 12 лютого в Києві відбувалися суди за поданнями СБУ щодо усунення ректора від займаної посади. Якщо його буде відсторонено, суд призначить нового виконувача обов’язків, який може скасувати наказ. Перший результат, який досягнуто, — в очікуванні судових рішень студентів тимчасово допускають до занять.

Наразі над доопрацюванням двосторонніх договорів працюють юристи. Їх запропонують підписати студентам, які ще не платили за другий семестр. Тим, хто оплатив наперед через контрактера «Українські освітні послуги» і, за версією бухгалтерії вишу, має заборгованість, рекомендували ніяких оплат не робити і ніяких нових договорів не підписувати до вирішення спірних питань у судах.

Тим часом, за інформацією з офіційної сторінки СБУ в Фейсбуці, «співробітники Головного слідчого управління спільно з Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України викрили посадовців Донецького національного медичного університету на отриманні хабарів. Співробітники спецслужби встановили, що чиновники систематично вимагали неправомірну вигоду від представників комерційних структур, які спеціалізуються на підборі та подальшому оформленні іноземних студентів до українських вишів. У разі відмови зловмисники погрожували створити штучні перешкоди при оформленні іноземних абітурієнтів у медуніверситет.

Співробітники СБУ задокументували у 2018 році факти отримання одним із керівників університету від представника комерційної структури двох елітних автомобілів марки BMW загальною вартістю понад сто тисяч доларів США за невтручання у прийом студентів. Під час санкціонованих слідчих дій у Краматорську та Кропивницькому, де розташовані філії медуніверситету, правоохоронці виявили протиправно отримані посадовцем автомобілі, на які вже накладено арешт.

Ректору Донецького національного медичного університету оголошено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України, представнику приватного товариства — за ч. 1 ст. 369 ККУ».