Рівень тіньової економіки України в січні—вересні 2018 року становив 32 відсотки від ВВП, що на 1 відсотковий пункт менше порівняно з аналогічним періодом 2017-го. Про це свідчать результати дослідження Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ), оприлюднені на сайті відомства.

Як зазначили у міністерстві, 32 відсотки — це найнижчий рівень за останні десять років у розрахунку за період 9 місяців кожного року. На думку чиновників, детінізація стала можливою завдяки, зокрема, продовженню позитивних економічних тенденцій, збереженню ознак загальної економічної стабілізації та реалізації Нацбанком жорсткої монетарної політики для стримування інфляції в межах цільового діапазону.

«Водночас динаміка детінізації української економіки стримується невирішеними проблемами, які негативно позначаються на розвитку економіки країни в цілому. Це, зокрема, наявність непідконтрольних владі територій, утворених у результаті воєнної агресії на сході країни», — зазначили в МЕРТ.

Утім, оптимізм такі дані викликають, лише якщо порівнювати їх з найгіршими періодами. Так, піком тінізації економіки країни (43 відсотки) став 2014 рік. Проте порівняння з іншими країнами — не на нашу користь.

Зокрема, проведене торік для Міжнародного валютного фонду дослідження економістів Леандро Медіни з африканського департаменту МВФ та Фрідріха Шнайдера з Університету Кеплера у Лінці свідчить, що у період з 1991-го по 2015 рік український тіньовий сектор у середньому становив 44,8 відсотка. Водночас в Естонії цей показник зафіксовано на рівні 18,49 відсотка ВВП, Латвії — 16,62, Литві — 18,65 і Польщі — 16,67 відсотка. У розвинених країнах рівень тіньової економіки коливається в межах від 7 до 15 відсотків ВВП (США, Нідерланди, Японія, Швейцарія, Сінгапур).