Круїзні лайнери всесвітньовідомих туроператорів повертаються до Одеського морського торговельного порту. За словами начальника ДП «Морська адміністрація ОМТП» Ігоря Ткачука, наприкінці січня цього року одразу дві іноземні туристичні компанії підтвердили заявки на відвідування Одеси в 2019 році.

Так, 10 травня круїзну навігацію в порту відкриватиме лайнер AEGEAN ODYSSEY (довжина — 145 м, пасажировмісність — 380 осіб, прапор — Мальта). Майже через півроку, 30 жовтня, приморську столицю України відвідає теплохід AMERA (довжина — 205 м, пасажировмісність — 800 осіб, прапор — Багами).

Всесвітньовідомі туроператори «Фенікс Райзен», «Азамара», «Кристал Крузес» та інші знову включають Одесу в маршрути своїх круїзів із заходом у Чорне море, — констатує І. Ткачук. — Крім перших ластівок цього сезону в нас уже є 9 заявок на судозаходи в 2020 році, 3 — на 2021-й і 1 — на 2022 рік.

Такому прориву на туристичному напрямі сприяли насамперед стабілізація політичної ситуації в Україні, успіх наших партнерів — судноплавних компаній, які в минулому сезоні організували для іноземних туристів серію дніпровських круїзів між Києвом і Одесою. Нарешті, не останню роль зіграла активна участь представників порту в роботі найбільшої у світі Асоціації суб’єктів круїзного бізнесу MedСruise...

За словами Ігоря Ткачука, саме з ініціативи одеської делегації на 52-й Генеральній Асамблеї MedСruise, яка відбувалася на Мальті в травні минулого року, був прийнятий 3-річний План спільних дій чорноморських портів щодо відродження круїзного судноплавства в регіоні. У рамках цього плану в жовтні 2018 року в Одесі відбулося перше засідання міжнародної робочої групи.

22 лютого в румунській Констанці відбудеться друге засідання, де серед іншого Одеський порт пропонуватиме своє бачення організації внутрішніх круїзів на Чорному морі. Ця ніша на сьогодні не заповнена й ті оператори, які першими ризикнуть її зайняти, дістануть значні конкурентні переваги, — зазначив Ігор Ткачук.