Сьогодні в столиці Баварії розпочинається щорічна Мюнхенська конференція з міжнародної безпеки, котра триватиме до 17 лютого. Про що, зокрема, на ній ітиметься, повідомляє доповідь під назвою «Великий пазл: хто добере частини?», оприлюднена днями.

Експерти та політологи вже встигли розкласти її на «полички» тем і навіть дійти висновків. Хоч, звісно, промови, виступи й дебати ще додадуть чимало нового та несподіваного. Але основний посил уже зроблено: світ увійшов у нову епоху протистояння, а загроза безпеці нині — найвища з часів розпаду СРСР. Крім того, на думку багатьох експертів, настає нова ера конкуренції наддержав — США, Росії і Китаю. У доповіді також наголошується, що Пекін у довготривалій перспективі — куди серйозніша проблема для Вашингтона, ніж Москва.

Автори доповіді до того ж переконані, що небезпекою для світового порядку є розкол усередині західної спільноти, яка нині не сприймає свого американського союзника як гаранта ліберального устрою. Старі правила вже не діють, а нові сильні світу цього намагаються створити на тлі жорсткого суперництва США, Китаю і Росії. Тож на конференції йтиметься про основні загрози і брак авторитетних лідерів. Відтепер таке суперництво стає важливішим, ніж загроза тероризму.

Під час опитування американської агенції Pew Research Center, проведеного в різних країнах, респондентів запитали: «Вплив якої країни вони вважають загрозою для власної держави: США, Росії чи Китаю?» 43% росіян назвали США і 20% — Китай, понад 50% американців бояться Росії більше, ніж Китаю (48%), а 49% німців бояться посилення впливу США і значно менше Росії (30%) і Китаю (33%). Що теж буде темою для розмови під час виступів і дебатів. Як, до речі, й нова роль США у зв’язку з дуже неоднозначними заявами президента Трампа.

Автори доповіді зазначають, що водночас і Європейський Союз не готовий до нових викликів у ситуації, що склалася. Члени спільноти очікують на зміни, але не зовсім зрозуміло, яких вони прагнуть. Тож поки що можна напевне сказати, що попереду — період нестабільності й невизначеності.

Учасники Мюнхенської конференції обговорюватимуть також проблему «регіонів не-стабільності», зокрема ситуацію на сході України, котра більше, ніж інші країни, постраждала від порушення порядку в Європі, що склався після холодної війни.

Йтиметься і про можливість введення на Донбас миротворчої місії ООН та про становище там цивільного населення.

Президент Петро Порошенко пообіцяв під час свого виступу у Києві на 15-й щорічній інвестиційній конференції Dragon Capital, що порушить під час Мюнхенської конференції ще одну тему, яка має стосунок до наступних виборів. «З виборами пов’язані і виклики. Перший виклик — це виклик реваншизму, це втручання Росії у виборчий процес. Частину інформації про безпосереднє втручання Росії я спробую оприлюднити під час Мюнхенського форуму з безпеки. На жаль, цей процес Росія продовжує дуже активно», — сказав він.

Одне слово, виклик, виклики і ще раз — виклики, які нині постали перед світом, і як він з ними справлятиметься — найголовніша тема Мюнхена-2019.

Берлін.