На знімку: Х’юг Мінгареллі, Ребекка Хармс, Пет Кокс, Андрій Парубій.

 

Учасники круглого столу.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.       

Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав розпорядження про створення «Офісу парламентської реформи». Відбулося це вчора під час круглого столу «Ефективна реалізація Угоди про асоціацію», який провели у Верховній Раді за підсумками п’ятого засідання «Діалогу Жана Моне». У заході взяли участь депутати Європарламенту та народні депутати, які представляють різні парламентські фракції. Такі зустрічі в Києві вже стали традиційними, наголосив, відкриваючи захід, глава парламенту А. Парубій. Від подякував європейським партнерам за увагу, яку вони приділяли і продовжують приділяти нашій країні протягом останнього періоду.

 

На Майдані боролися за європейське майбутнє

«У ці дні ми згадуємо події п’ятирічної давності, коли разом на Майдані боролися за європейське майбутнє України, — наголосив Андрій Парубій, відкриваючи захід. — Хоча нині ми можемо бути в різних політичних фракціях, але більшість фракцій брали участь у тих подіях. Завжди згадую про те, що поруч із прапорами нашої країни на барикадах були й прапори Євросоюзу. Власне, непідписання Угоди про асоціацію і стало головним стимулом того, щоб українці вийшли на Майдан і сказали, що не допустять ситуації, в якій Президент одноосібно може знищити євроінтеграційні прагнення України».

Глава парламенту нагадав, що п’ять років тому на Майдані точилися криваві дії та розпочалася російська агресія. Фактично, тоді стартувала нова епоха Української державності, наголосив він. Очільник законодавчого органу подякував колегам і Європарламенту за резолюцію з приводу подій в Азовському морі. «У нас надзвичайно інтенсивний діалог, — сказав він. — Не так давно я бачився з головою Європарламенту, і для нас було важливо, що ми отримали повну підтримку під час останніх агресивних дій Російської Федерації, яка намагалася переконати, що події в Керченській протоці — це вина України. Ця резолюція стала важливим знаком для українського суспільства». Подякував А. Парубій і за підтримку наших політв’язнів у Росії.

Зокрема, Олега Сенцова, якого в грудні минулого року нагородили премією Андрія Сахарова. «Одна із великих трагедій для нас, що українські політв’язні перебувають у російських тюрмах. Світова європейська солідарність у питанні їх звільнення для нас вкрай важлива. Процес неймовірно складний. Росія робить усі перепони, щоб не допустити звільнення цих людей, але, впевнений, спільна позиція дозволить досягти цілі й вони зможуть повернутися до своїх сімей».

Андрій Парубій підтвердив, що одним із ключових елементів співпраці стала Угода про асоціацію та спільний план її виконання. За його словами, цей план став одночасно і великим викликом, і значною відповідальністю. З перших днів роботи цієї Верховної Ради одне із постійних завдань нашого парламенту було виконання цієї угоди. Глава законодавчого органу влади нагадав, що парламенту протягом цих років довелося пройти непростий шлях — кілька разів йому пророкували розпуск, передбачали, що він не працюватиме напередодні виборів тощо. Але Верховна Рада гідно пройшла цей шлях і відповіла на всі виклики, які стояли перед країною. Доводилося проводити масштабні реформи, одночасно відбиваючи російську агресію.

Спілкуючись із урядовцями сусідніх Польщі, Чехії, Словаччини, А. Парубій зрозумів, що і в них реформи проходили болісно і складно. Але ми маємо ще більш ускладнену ситуацію, адже на території тих країн під час докорінних змін не стояли російські танки, не проводилася війна в інформаційній та енергетичній площині, запевнив він. Однак ці обставини не стали нам на заваді під час створення Антикорупційного суду, ухвалення змін у сфері національної безпеки та оборони, під час запровадження медичної та пенсійної реформи... «Це все рішення українського суспільства, — наголосив А. Парубій. — І буквально минулого тижня український парламент прийняв ще одне важливе рішення про закріплення в Конституції як стратегічного напряму — шлях України в ЄС та НАТО». На думку очільника парламенту, це надзвичайно важливий крок, бо саме закріплення цього положення просто на законодавчому рівні свого часу дозволило коаліції Януковича протягом п’яти хвилин зняти в законах будь-які згадки про ЄС та НАТО. Натомість зміни в Конституції демонструють незворотність цього шляху. Адже Основний Закон значно важче змінити. Для цього потрібно дві сесії і 300 голосів.

Стратегічний курс в напрямку ЄС має зберегтися й після виборів

За кожним із законів, ухвалених на виконання Угоди про асоціацію, стоїть своя велика історія та дискусія, підкреслив А. Парубій. Вони стосуються різних сфер суспільного життя. Саме тому спільно з урядом, який очолює Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, було створено спільний план і визначено прерогативи для виконання цієї знакової угоди. У цілому прийнято 12 таких законів. Вони вже набрали чинності, дев’ять — прийнято в першому читанні, ще шість відправлено в комітети на повторне перше читання після детального розгляду в сесійній залі. «Можливо, ці цифри не є вражаючими, — припустив Голова Верховної Ради. — Але кожне це рішення стало фундаментальним і мало значний вплив у своїй галузі». Він наголосив, що ухвалені рішення, можливо, не відповідають на всі ті виклики, які стояли перед владою, але український парламент продемонстрував тверду волю на шляху до виконання Угоди про асоціацію і досі це завдання залишається одним із головних для законодавчого органу влади.

Цього року наша країна проходить і президентські, і парламентські вибори і це ставить нові виклики, які полягають у забезпеченні вільного волевиявлення наших співвітчизників, підкреслив А. Парубій. Уже нині є низка чинників, які засвідчують прагнення

Росії втрутитися в цей процес. Для нас залишається важливим, щоб і після виборів ми змогли забезпечувати стратегічний курс держави в напрямку ЄС і євроатлантичної інтеграції. Для цього важливо створити проєвропейську коаліцію, яка змогла б продовжити намічений шлях. Важливою залишається і позиція ЄС з таких напрямів, як будівництво «Північного потоку-2». А. Парубій подякував за розуміння проблеми та окрему резолюцію і позицію Європарламенту із засудження цього проекту, який є одним зі способів нав’язування енергетичного впливу Росії не тільки на Україну, а і на весь Європейський Союз. У контексті сказаного, А. Парубій наголосив на важливості роботи, яка проводиться для збільшення ефективності українського парламенту.

Саме завдяки допомозі з боку представників Європарламенту українські законотворці в умовах жорстких викликів навчилися шукати компроміс та консенсус. Саме це дозволило уникнути розпуску Верхової Ради в критичних точках законодавчої роботи.

Попереду ще вісім місяців, наголосив А. Парубій, і протягом цього часу народні депутати й надалі робитимуть усе необхідне для того, щоб виконати свої зобов’язання перед мільйонами українців, які п’ять років тому вийшли на Майдан, щоб змінити нашу державу.

Створять «Офіс парламентської реформи» 

Президент Європарламенту 2002—2004 років Пет Кокс зауважив, що наступного тижня Україна відзначатиме річницю поворотного моменту в Революції Гідності. Протягом цих п’яти років зроблено дуже багато, зазначив політик, наголосивши на тому, що виконувалося все це на тлі надзвичайно важких обставин, ускладнених російською агресією. «Такого ніколи не було, — сказав П. Кокс, — щоб іще до вступу в Євросоюз в країні відбувалися такі глибокі та серйозні стосунки з Європарламентом. Це не просто концепція, а те, що має втілюватися в життя». Він зазначив, що змінити доведеться ще багато чого і представники Європарламенту завжди готові ділитися досвідом та надати експертну підтримку і на шляху здійснення реформ, і для їх поглиблення. Зокрема, як тільки-но завершаться президентські вибори і ще до початку парламентських, народним депутатам варто зосередитися на тому, щоб посилити ефективність парламенту. Створення «Офісу парламентської реформи» дасть змогу технічно забезпечити реформу законодавчого органу влади, підкреслив П. Кокс.

Очільник представництва ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі зробив акцент на тому, що для країни, яка втілює так багато реформ, надзвичайно важливим є гарна комунікація та тісна співпраця між парламентом та урядом. Більшість українців не знають про що йдеться в Угоді про асоціацію, наголосив він, але втілення її положень неодмінно повинне мати дзеркальне відображення на життя простих людей. «Ви маєте подумати, як говорити з пересічними громадянами, — сказав політик, — і що необхідно робити, щоб покращити їх реальне життя». Голова Верховної Ради Андрій Парубій погодився в тому, що парламенту необхідно покращувати комунікацію із суспільством. А от взаємодія з урядом у законодавчому органі влади вийшла на якісно новий рівень. Про це свідчить навіть те, як протягом останніх років проходить бюджетний процес, підкреслив він.

А. Парубій подякував за допомогу в реалізації однієї з ініціатив, яка проговорювалася під час так званих «Діалогів Жана Моне» (проходили за участю представників різних фракцій, Європарламенту та Єврокомісії). А саме — за створення «Офісу парламентської реформи». Реалізація цього проекту допоможе, в тому числі, більш детально супроводжувати підготовку законопроектів, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію. «Має бути один центр, який зможе давати аналіз та консультувати з Європарламентом і подавати закон на розгляд у сесійну залу вже з оцінкою міжнародних партнерів». У рамках реалізації цього проекту планується залучити 15 співробітників, які охоплять різні сфери парламентської роботи. Але головною їх роботою стане підтримка законодавчого процесу та парламентський контроль. «Офіс парламентської реформи» зможе запрацювати вже через місяць, наголосив Андрій Парубій.

Треба готувати спільний простір з огляду на реальні загрози

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час дискусії акцентувала увагу на тому, що шлях, який український парламент пройшов, змінюючи себе, є дуже важливим. «Не варто знецінювати те, наскільки важливою є роль парламентських процедур для якісного законодавчого процесу, — сказала вона. — Це важливо насамперед для того, щоб люди довіряли парламенту. Але ще важливішим є той шлях, який ми пройшли, навчаючись знаходити консенсус. За допомогою «Діалогів Жана Моне» ми почали нову традицію — спілкуватися і чути одне одного. Це дуже важливо, бо окрім нас ніхто не прийматиме рішення. І нашим обов’язком є навчитися приймати рішення, які, можливо, не стануть ідеальними, але гарантуватимуть поступ і довіру людей до влади».

Парламентарій закликала ширше дивитися на співпрацю України та ЄС. Вона висловила беззастережне переконання, що Європа без України не є дійсною. Доки не буде спільного розуміння в цьому контексті, ми не будемо в безпеці, вважає О. Сироїд.

Нам треба готувати спільний простір з огляду на загрози, які є перед Європейським континентом як таким. «Треба говорити про реальність, — наголосила вона. — Росія загрожує не тільки Україні». Анексія Криму, на думку законотворця, відбулася зовсім не для того, щоб просто забрати частину української території. Це загроза в Чорному морі, це загроза торгівлі європейських держав. Політик також звернула увагу на ризики, які випливають із будівництва «Північного потоку-2». «Нічого спільного з економікою в цьому проекті немає, — наголосила вона. — Це фактично захоплення Балтійського моря Росією». Зобов’язання, які ми взяли на себе, необхідно виконувати, підкреслила політик. Але маємо виконувати не тільки букву договору. Україна спільно з ЄС мають реагувати на ту реальність, яку для них формує Росія, підкреслила О. Сироїд.