В аптечних закладах Полтавщини ліки нерідко продають із завищеними торговельними надбавками.
 

Зокрема, всупереч встановленій чинним законодавством і відповідною постановою Кабміну межі для таких «накруток» у 25 відсотків, націнки на лікарські засоби й вироби медичного призначення становили від 26 до 41 відсотка.

Згадані порушення виявили фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в області, котрі з початку нинішнього року провели три планові перевірки. Зрозуміло, що цікавилися вони роздрібними цінами не всіх ліків, а лише тих, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів. Тобто найпопулярніших і, власне, найнеобхідніших землякам.

Водночас у кожному з перевірених аптечних закладів зафіксовані порушення під час ціноутворення.

Скажімо, в одній із аптек упаковка «Неотранекса» коштувала 564 гривні 10 копійок. Хоча за передбаченою законом максимальною надбавкою у 25 відсотків ціна не повинна була перевищувати 506 гривень 4 копійок. Отже, аптекарі «помилилися», звісно, не на користь споживача аж на понад 58 гривень! Та й на відомому більшості з нас розчині хлориду натрію, упаковка якого мала коштувати не більше 39 гривень, власники аптечного закладу примудрилися «накрутити» зайвих майже 4 з половиною гривні... Подібні перевищення цінової межі зафіксовані також при продажу препаратів «Меропенем», «Ефералган» і «Діклоберл Н».

Деякі хазяї аптек пропонували покупцям, як то кажуть, утридорога навіть ті лікарські засоби, роздрібна вартість яких регулювалася урядовою програмою «Доступні ліки». Аналізуючи інформацію про їхню реалізацію, надану самими «гравцями» на регіональному ринку фармацевтичної продукції, спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в області минулоріч виявили цінові порушення в діяльності 11 суб’єктів господарювання. На них та на їхніх засновників і керівників, як і на інших порушників закону, накладені штрафні санкції.

Щоправда, ті штрафи лякають аж ніяк не всіх. Надто з огляду на те, що надприбутки від «супернакруток» згадані «копійчані» санкції, м’яко кажучи, перекривають. Тож окремі «розумники» взагалі виправдовують своє нахабство тим, що вони, мовляв, не тримають монополії на цьому ринку: не подобається ціна в одній аптеці — шукай іншу... При цьому «забувають» про те, що, скажімо, в Полтаві абсолютна більшість аптек сконцентровані в центрі міста та в кількох найбільш прибуткових «точках» за його межами.

А що робити мешканцям віддалених мікрорайонів чи невеликих сіл? Зрештою, саме по ліки нерідко ходять ті, в кого вистачає сил і здоров’я дійти тільки до найближчої аптеки, тож шукати «дешевшої» вони вже не можуть... За таких обставин очевидним є той факт, що проти надмірних цінових «апетитів» продавців лікарських засобів сьогодні мають умикатися не тільки законодавчі запобіжники, а й такий «регулятор», як совість...