Директор Центрального державного архіву громадських об’єднань України Ольга Бажан і народний депутат Рефат Чубаров.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

15 лютого у Центральному державному архіві громадських об’єднань України відбувся круглий стіл на тему «Крим — це Україна. Документальні свідчення в архівах України». В ньому взяли участь заступник міністра юстиції України Денис Чернишов та голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова, Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров та заступник Голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, радниця міністра інформаційної політики України Юлія Каздобіна, представники державних архівів, науково-дослідних інституцій, вищих навчальних закладів та засобів масової інформації.

Відкриваючи роботу круглого столу, заступник міністра юстиції України Денис Чернишов зазначив: «Теза про те, що Крим — це Україна, ні в кого не викликає сумніву, і цей круглий стіл має на меті лише ствердити цей факт, оскільки Крим є частиною не лише нашої історії, не просто географічною точкою, фактично частиною душі кожного українця». Також він зауважив, що робота з повернення півострова ведеться постійно, а тому «необхідно збирати абсолютно всі факти стосовно анексії Криму та життя його мешканців на тимчасово окупованих територіях, щоб згодом надати їх на судовому процесі проти агресора».

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров наголосив на важливості цього круглого столу в контексті розвитку кримськотатарського руху. Підкреслив вагомість архівних документів для дослідження цієї тематики, закликав представників архівних установ до співпраці.
Голова Державної архівної служби Тетяна Баранова зупинилася на соціально-правовій складовій роботи архівів: «Саме архівні документи можуть слугувати певним гарантом соціально-правового захисту наших співвітчизників, які були вимушені тимчасово залишити рідні домівки на Кримському півострові. Так виявляється ще один вимір значущості Національного архівного фонду — його соціально орієнтована складова. І це дуже добре розуміють працівники архівних установ України, виконуючи запити соціально-правового характеру, що надходять від громадян, які на сьогодні мають статус внутрішньо переміщених осіб».

Під час роботи круглого столу представники Центрального державного історичного архіву України, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного, Державного архіву Київської області, Галузевого державного архіву Служби безпеки України поінформували про наявні в їхніх фондах джерела з історії економічного, соціального, культурного розвитку Криму. Також вони обмінялись досвідом у сфері формування, забезпечення збереженості та використання документів Національного архівного фонду з історії Криму, визначили основні напрями подальшої роботи з популяризації та сприяння дослідженням документальної спадщини Криму.