Наталія КАЛІНІЧЕНКО.

На Сумщині закрили дві третини місцевих газет. Так на території області завершилось «реформування» державних та комунальних ЗМІ, що також стало одним із підсумків минулого року. Із понад 90 періодичних видань залишилось майже 30.

Коли перелік ліквідованих часописів оприлюднили, навіть для фахівців багато назв виявились несподіваними або невідомими. Несподіваними, бо деякі газети не виходили вже років 15, але де-юре, виявляється, вони існували. А невідомими, бо з’ясувалося, що власні газети утримувало чимало сільрад, обласних відомств і бюджетних установ, серед останніх були навіть школи.

Головне територіальне управління юстиції на Сумщині визнало недійсними 61 раніше видане свідоцтво про державну реєстрацію друкованих ЗМІ. Припинили існування газети, котрі з тих чи інших причин не пройшли обов’язкових етапів реформування.

Про ситуацію, що склалась у місцевому медіапросторі, кореспонденту «Голосу України» розповіла депутат обласної ради, голова громадської організації «Асоціація регіональних ЗМІ Сумщини» Наталія Калініченко.

— Половина наших комунальних газет пішла на роздержавлення вже на першому етапі, — каже вона. — Це свідчить про те, що редакції були до нього готові. Не можна сказати, що колективи сприйняли реформу із радістю, але нормально і спокійно. Причина у тому, що згідно з багатьма моніторингами останні 5 років Сумщина за рівнем фінансування комунальних газет посідала останнє місце в Україні. Тому редакції навчилися жити без державної підтримки, і для них, за великим рахунком, у фінансовому плані нічого не змінювалося. Реформування було сприйняте журналістами лише як процедура і як відкриття нових можливостей для видань.

Без судів не минулося

Хоч реформування державних і комунальних газет мало граничний термін — 31 грудня 2018 року — на Сумщині залишилися видання, котрі й досі перебувають «у процесі». Законодавець передбачив можливість «подумати до останнього»: редакції, які до настання граничного терміну документально підтвердили наміри реформуватись, одержали таку можливість. Насамперед це стосується обласної газети «Сумщина», котра спочатку не оголошувала навіть передплати на 2019 рік, а розпочавши її вже на фінішній прямій, здобула лише незначну кількість «оптових» читачів.

«Сумщина» та міськрайонна газета «Конотопський край» постали перед проблемою через непорозуміння із співзасновниками. Перша побила горщики із обласною радою, а друга — із міською. Можливо, це було одним із недоліків закону про реформування державних і комунальних ЗМІ: якщо орган державної влади чи місцевого самоврядування до кінця минулого року не прийняв рішення про вихід зі складу співзасновників газети, з 1 січня нинішнього року така газета не має права виходити у світ. За великим рахунком, місцевим керманичам надали можливість «заткнути рота» неугодним ЗМІ: рада чи державна адміністрація не виходять зі складу засновників, і через це газета закривається. Саме так було з «Конотопським краєм», котрий проіснував понад 100 років. Такий само вік і приблизно така сама ситуація і у «Сумщини», але це видання нині судиться з обласною радою, звинувачуючи її у бездіяльності.

Перша ластівка

— Діяльність органів місцевого самоврядування не закінчилася 31 грудня минулого року, — продовжує Наталія Калініченко. — Відповідно залишається необхідність висвітлення цієї діяльності. Законом передбачено, що угода на надання таких послуг має укладатися насамперед із реформованими ЗМІ. Але мушу констатувати: щодо цього місцеві органи влади на Сумщині порушують вимоги закону. Висвітлюють свою діяльність в інших газетах, дуже часто не беручи до уваги ні їхніх тиражів, ні професійності працівників. Але це стосується міськрад, райрад та райдержадміністрацій: обласна державна адміністрація уклала угоди про висвітлення роботи своїх структурних підрозділів із реформованими ЗМІ.

Роздержавлення газет мало позбавити їх «опіки» місцевих керманичів та зробити по-справжньому об’єктивними і незалежними.

 Але після створення потужних ОТГ ніщо не забороняє останнім засновувати власні ЗМІ, і редакційна політика таких медіа, як і раніше, залежатиме від волі перших осіб. На думку Н. Калініченко, це призведе до поступового «розмивання» інформаційного простору. Було б набагато краще, якби керівники ОТГ домовлялись про співпрацю із районними газетами, тому що досягти навіть такого професійного рівня новоствореним газетам буде дуже важко.

Перша ластівка в області вже з’явилась. У Сумському районі почала виходити нова газета під назвою «Вісті громад», яку безплатно розповсюджують у багатьох селах. Видання ані зовні, ані за змістом не має жодних ознак «молодості» та креативності. Заснувала його нібито якась громадська організація, але де вона бере гроші на дуже дороге задоволення, невідомо. У будь-якому разі укласти угоду зі «старою», але реформованою районкою «Вперед», здається, було б набагато дешевше.

Підготував Володимир ЧЕРНОВ — власний кореспондент нашої газети в Сумській області.

Фото автора