У Сумах розслідують трагічний випадок, що стався в будинку на вулиці Супруна. Там через несправний ліфт загинула тримісячна дитина. Її мама та дідусь вийшли на дев’ятому поверсі, але візок із немовлям затисло дверима і витягти його не встигли: ліфтова кабіна раптово пішла вниз.

Підозру у вчиненні злочину висунули директору ТОВ «Міськсумиліфт» та електромонтеру цього підприємства. Останній нібито встановив в електросхемі перемичку, і через це «вертикальний транспорт» став рушати з місця із відчиненими дверима. Однак, на думку багатьох сумчан, усе значно складніше: дитина загинула через корупційні схеми, що діють у комунальному господарстві Сум. Службова недбалість — то вже наслідки.

Скандали навколо ТОВ «Міськсумиліфт» не вщухають уже кілька років. Досі триває судовий розгляд кримінального провадження, за яким керівництво підприємства звинувачують у привласненні коштів: їх нібито взяли, а роботу не виконали. Останній епізод також не випадає із цього «синонімічного ряду», але він закінчився смертю, тому крапку у «ліфтовій» справі доведеться таки поставити. Якби це зробили раніше, дитина залишилася б живою.

Як опісля з’ясувалося, проблемний ліфт уже давно непокоїв мешканців під’їзду, котрі ним користувалися. Із червня по грудень 2017 року він стояв «на приколі», бо «Міськсумиліфт» виконував там капітально-ремонтні роботи. За оновлення «вертикального транспорту» підприємству заплатили 261 тис. грн, але вже через кілька місяців люди знову почали скаржитися на незадовільну роботу підйомника.

Неодноразово звертався до департаменту інфраструктури Сумської міськради і Сергій Чернишов — дідусь загиблого малюка. Він ніби відчував, що добром усе це не скінчиться. «До проведення ремонту «старий» ліфт працював досить добре, — розповів чиновникам Сергій Олександрович. — Але тепер він виходить з ладу майже щодня, а іноді і по кілька разів на день. Нова кабіна погано закріплена і почала розвалюватися, крізь дірки видно ліфтову шахту. Коли кабіна рухається, чути надмірний шум, відчуваються сильні ривки та стукіт. На деяких поверхах кабіна постійно застряє, а дверцята зміщені і «заїдають».

На свої звернення С. Чернишов одержав кілька відписок з департаменту інфраструктури Сумської міськради. З огляду на трагічний підсумок, особливо вражає ось ця: «За інформацією ТОВ «Міськсумиліфт», ліфт у будинку № 32/1 по вул. Супруна... працює у звичному режимі». Керівництво департаменту цим самим констатувало, що смертельний випадок у ліфті — це робота підйомника у звичному режимі.

Не вдовольнившись відписками, С. Чернишов записався на прийом до директора департаменту інфраструктури міськради Григорія Яременка. Але йому лише порадили «створити будинковий комітет для контролю за роботою обслуговуючої організації».

Після смертельного випадку на вул. Супруна сумчани почали скаржитися у соціальних мережах на тривожну поведінку ліфтів і у своїх будинках.

Мало не сталася біда на проспекті Лушпи, 39/2. Там жінка опускалася на перший поверх, але кабіна раптом почала падати. На щастя, недалеко від «дна» зупинилась, але двері виявилися заблокованими. Дехто, як і С. Чернишов, повідомляв, що до ремонту підйомник працював значно краще, ніж після нього. Приєднується до таких повідомлень і автор цих рядків: хоч після ремонту ліфтова кабіна у нашому під’їзді і позбулася обшарпаності, пішки на дев’ятий поверх тепер доводиться ходити значно частіше. Іноді дверцята кабіни миттєво зачиняються, хоч ти ще не встиг з неї вийти.

За інформацією прокуратури області, протягом 2017— 2018 років у Сумах виконали капітальний ремонт майже 200 ліфтів, витративши на це понад 30 млн грн бюджетних коштів. Чи всі вони пішли за призначенням, чи осіли у чиїхось кишенях, мають встановити правоохоронці. Принагідно треба звернути увагу ще й на таке. Періодично в Сумах відбуваються крадіжки ліфтового обладнання, які списують на «металістів». Але, цілком можливо, їх виконують на чиєсь замовлення, аби використати запчастини з одних ліфтів на «капітальний ремонт» інших.

Підготував Володимир ЧЕРНОВ — власний кореспондент нашої газети в Сумській області.