Максим Глущук.

Максим Глущук «Відьмак», 39 років, воїн 93-ї бригади «Холодний Яр», головний сержант роти, жив і успішно працював з 2004-го до 2014 року в Італії. Вже міг отримати посвідку на проживання. Але почалася війна. «Читаю новини в Інтернеті. Побачив у Ютубі Крим, «зелених чоловічків», одразу подумав: це війна. А ще коли у Донецьку з’явилися чечени, вирішив, що треба щось робити», — згадує воїн.

БМП не схожа на італійський екскаватор, але рідніша.

Максим пішов до шефа проситися у відпустку. Шеф, колишній житель Югославії, македонець, не повірив, що це просто відпустка.

«Каже мені: ти підеш воювати. Хоча, якщо чесно, я ще сумнівався, але він щось знав», — продовжує Максим.

Приїхав додому... Батьки не хотіли його відпускати. Побув 10 днів вдома і пішов добровольцем в «Азов». Повоював там два місяці, а потім, наприкінці 2014-го, із п’ятьма товаришами перейшов до 93-ї бригади. І через три дні вже був у розвідці. Тримали тоді Піски із січня 2015 року до березня 2016-го. Спочатку у розвідці, а потім перейшов до 7-ї роти. «Службова кар’єра — від солдата до головного сержанта роти», — посміхається Максим. Потім і шеф з Італії передавав вітання, пропонував повернутися.

«Відьмак» розповідає і про свою кар’єру в Італії. Починав на будівництві, потім авторозбірка — начальником був нігерієць. Клали бруківку — був підсобником, водієм екскаватора-навантажувальника, потім бригадиром. Зарплата вже була півтори тисячі євро — висока, як для заробітчанина і навіть для італійця. Працювати довелося в інтернаціоналі — турки, албанці, македонці. Дізнався про культуру мусульман, вона різна. «Можливо, це знання мене й сподвигло піти на війну, коли побачив у Ютубі, хто нас прийшов «визволяти».

«...У 1998 році я закінчив строкову службу в армії. Вийшов за ворота військової частини, обернувся і сказав собі: більше ніколи не вдягну військовий однострій. Але ж ось, сталося. Життя — непередбачувана штука.

Як можна жити поруч з тими, хто у нас стріляв? Як можна їх амністувати? Війна може закінчитися тоді, коли ми вийдемо на україно-російський кордон! А вже потім будемо розбиратися...» — каже Максим Глущук, який уже міг бути громадянином Італії, але прийшов захищати рідну Україну.

Олександр КЛИМЕНКО.

Фото автора.