Ірина Геращенко — Перший заступник Голови Верховної Ради, Іванна Климпуш-Цинцадзе — віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Х’юг Мінгареллі — Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні, Марія Іонова — народний депутат України.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко взяла участь у панелі «Політичний вимір Угоди про асоціацію» конференції «Підсумки виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом». Захід розпочався з хвилини мовчання за Героями Небесної Сотні.

«Нині ми підбиваємо підсумки роботи, яка стала можливою після Революції Гідності», — сказала віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе та повідомила, що наш експорт до ЄС щороку зростає і нині вже становить 42 відсотки.

«Ми покращили загальний показник виконання Угоди про асоціацію і можемо говорити, що у 2018 році виконали на 11 відсотків більше завдань, ніж за попередній рік. Крім того, ми «підтягнули» борги попередніх років. Спільно з парламентом схвалили парламентсько-урядову дорожню карту, яка дала можливість пришвидшити проходження законів. У підсумку ми маємо понад 20 законопроектів, які прийнято вже в цілому або в першому читанні. Ухвалили всеосяжний план заходів, який дає змогу активізувати роботу міністерств та відомств. І це дає можливість системно підходити до нашої роботи», — наголосила І. Климпуш-Цинцадзе, додавши, що 2018-й можна назвати роком реальної реалізації Угоди про асоціацію, адже в повну силу вона вступила у вересні 2017 року.

Тему подій п’ятирічної давнини продовжила і Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. «Маємо запитати себе, в тому числі в контексті виконання Угоди про асоціацію, чи не були ці смерті даремні. Це питання стоїть і перед родинами загиблих, і перед суспільством. Воно має стояти і перед кожним українським політиком», — сказала вона, додавши, що пам’ять про Героїв Небесної Сотні змушує нас рухатися вперед.

Щоправда, І. Геращенко визнала: «П’ять років тому ми були страшними оптимістами щодо ЄС. Нам здавалося, що мудрим Брюсселю, Парижу та Берліну очевидно: якщо в центрі Європи загинули 100 людей за євроінтеграцію, якщо ця країна робить так багато для того, щоб зберегти європейську безпеку, вона може розраховувати на більший захист у питанні безпеки. На жаль, тут від Європи ми очікували більшого».

І. Геращенко відзначила також важливість ухвалення змін до Конституції, які роблять незворотним курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Водночас вона закликала не забувати, що реванш антимайдану можливий через спотворення свідомості, гальмування реформ. «І ми разом, у першу чергу політикум, громадянське суспільство, повинні це зупинити»,—наголосила перший заступник глави парламенту.

Відзначивши сфери, де ми маємо значний успіх, І. Геращенко акцентувала увагу й на питаннях, де ми повинні рухатися швидше. В першу чергу це зміни в оборонному секторі, Службі безпеки. «Це не лише питання реформ, але й виживання», — наголосила вона.

Подякувавши Європі за підтримку українського суверенітету через санкції, І. Геращенко зауважила, що на тему Донбасу не можна дискутувати у брюссельських кабінетах, не бачачи наслідків «русского міра» на власні очі. Тож вона висловила вдячність усім, хто відвідав Донбас.

Перейшовши до першочергових завдань, Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила на важливості ухвалення закону, який посилить функції Комітету з питань євроінтеграції. І зробити це має парламент ще нинішньої каденції. «Має бути враховано досвід Польщі та інших країн. Комітет з питань євроінтеграції має бути тим ситом, без якого неможливе прийняття жодного закону на предмет невідповідності європейським стандартам. Якщо ми цього не зробимо — все решта буде просто говорильня», — сказала політик.

У цьому контексті вона закликала уряд працювати активніше. «Закони, які стосуються імплементації Угоди про асоціацію, мають подаватися від уряду. Уряд має відповідати за їх наповнення, інтелектуальну значимість», — сказала І. Геращенко.

Насамкінець політик зауважила: «Ми усвідомлюємо наше домашнє завдання на найближчий час, в тому числі, як парламент. Усі задачі, які стосуються євроінтеграції, мають бути пріоритетними, об’єднуючими», — сказала вона.

Подякувавши ЄС за підтримку України, І. Геращенко зауважила: «Ми очікуємо на посилення цієї боротьби для того, щоб зупинити Росію, яка нехтує нормами міжнародного права».

У конференції також узяли участь народні депутати, зокрема Марія Іонова та Ольга Богомолець, посол, голова Представництва ЄС в Україні Х’юґ Мінгареллі, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко та інші.

Конференція організована Проектом ЄС «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (коротко Association4U) у співпраці з Офісом віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

Олена РОМАШКІНА.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

ДОВІДКОВО

Угода про асоціацію між Україною та ЄС передбачає здійснення моніторингу та оцінки її виконання як спільно, так і окремо кожною стороною. Так, прогрес виконання запланованих завдань у 2018 році порівняно з 2017-м зріс на 11 відсотків і становив 52 відсотки.

Найбільші досягнення фіксуються в таких напрямах, як підприємництво (89 відсотків) сільське господарство (86), зменшення технічних бар’єрів у торгівлі (70), соціальна політика та трудові відносини (70). Також Україна протягом 2018 року додатково виконала 16 відсотків зобов’язань, передбачених на 2017 рік.

Найменш вдало йде виконання зобов’язань у таких напрямах, як освіта, навчання та молодь (13 відсотків), транспорт, транспортна інфраструктура, поштові та кур’єрські послуги (15), державні закупівлі (16), навколишнє природне середовище та цивільний захист (22).