А інфекціоністи виявляються безсилими перед низкою хвороб

На запитання про те, чому хвороби дедалі частіше піднімають голову і чи можна подолати інфекції, про які, здавалося, давно забули, відповідає головний позаштатний інфекціоніст Хмельницького департаменту охорони здоров’я, головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна.

— Перебіг багатьох захворювань, до клініки яких лікарі, здавалося б, давно звикли, останніми роками атиповий. Інфекції з кожним роком активізуються, виникають нові збудники, дедалі частіше реєструються давно забуті хвороби. Серед причин, що ускладнюють епідемічну ситуацію, — незадовільний стан імунізації. Відповідно до досліджень Центру громадського здоров’я МОЗ, за цим показником наша країна перебуває на рівні слаборозвинутих африканських країн. Хоча нині в Україні немає дефіциту вакцин, проте хвороби залишаються некерованими.

Трохи статистики: у 2017 році істотно зросла кількість інфекційних хвороб, що занепокоїло інфекціоністів. Але цього року показники подвоїлися. Насамперед ідеться про кір, ботулізм, сальмонельоз та ротавірусні інфекції, хворобу Лайма, лептоспіроз тощо. Дедалі частіше почали реєструвати спалахи інфекцій. В області за рік захворюваність на сальмонельоз зросла майже втричі. Пацієнтів у тяжкому стані лікували у Хмельницькій міській інфекційній лікарні. І пощастило, що летальних випадків не було.

Не поліпшується епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір. Щодня в лікарню потрапляють нові хворі. Від початку епідемії кору на Хмельниччині зареєстровано понад тисячу пацієнтів. Чотири сотні з них були в тяжкому стані та з ускладненнями. Переважна більшість — діти. Найважче переносять цю хворобу ті, хто не був щеплений. А от у вакцинованих клінічна карта значно легша.

До високої захворюваності на хворобу Лайма в області призвело збільшення кількості заразних кліщів. За рік її діагностували у двох сотень осіб. Щоправда, завдяки новому обладнанню значно поліпшилась діагностика, тож якісну допомогу можна було надавати швидше.

Украй небезпечними залишаються і вірусні гепатити. Два мільярди осіб у світі інфіковано вірусом гепатиту В і С. Щороку помирають сотні тисяч людей, навіть не знаючи, що їх вразила ця інфекція. Офіційна статистика свідчить, що п’ять відсотків українців теж інфіковані гепатитом. Хвороба зазвичай ховається під маскою інших, тому головне — вчасно обстежитися. Найкращим захистом від гепатиту В є вакцинація, оскільки повністю вилікуватися від нього неможливо. А от від гепатиту С, навпаки, вакцини немає, але він добре піддається лікуванню.

На початку епідемічного сезону не можна оминути і тему ГРВІ та грипу. Попри те, що грип — одна з інфекцій, яку, здавалося б, вивчили дуже добре, проте вона все одно залишається непередбачуваною. Найкращим захистом від нього залишається вакцинація. Співробітники лікарні щороку перебувають в епіцентрі цієї небезпечної хвороби, але завдяки вакцинації не хворіють на грип.

Тим часом грип починає активізуватись. За сезон до України потрапляє кілька видів вірусу грипу, тож склад вакцин доводиться оновлювати щоразу залежно від штамів, які циркулюватимуть на конкретній території. На початку року офіційно було зареєстровано дві вакцини — французьку «Ваксігрип» та корейську «Джісіфлю». Обидві підходять для профілактики низки штамів грипу.

Та хоч би яка хвороба атакувала людину, глобальною проблемою стала антибіотикорезистентність збудників. Виникає це і через самолікування, і через безконтрольне призначення антибіотиків деякими лікарями. Особливо важко стає лікувати хворих з бактеріальною інфекцією.

Якщо такі тенденції зберігатимуться надалі, то долати деякі хвороби буде дедалі важче, а інфекціоністи взагалі не матимуть дієвих інструментів для порятунку людей.

Тож чимало фахівців схиляються до думки, що безконтрольне вживання антибіотиків треба зупинити, і зробити це потрібно на законодавчому рівні.

Записала Ірина КОЗАК.

Хмельницький.