Учора на Генеральній Асамблеї ООН (Нью-Йорк) відбулося засідання з теми «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України». Проведення дебатів, приурочених до 5-ї річниці початку агресії РФ проти України, було ініційовано нашою державою і стало першим комплексним розглядом цього питання у рамках ГА ООН. Під час дебатів виступив Президент України Петро Порошенко. Коли верстався номер, з огляду на різницю в часі, деталі промови відомі не були. Однак раніше Президент заявляв, що ознайомить міжнародну спільноту зі станом справ на окупованих територіях, проблемою із судноплавством в Керченській протоці й Азовському морі та закличе докласти зусиль до звільнення українських бранців Кремля.

Як повідомила прес-служба Президента, програмою перебування Петра Порошенка в США передбачено двосторонні зустрічі, зокрема з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем та головою 73-ї сесії ГА ООН Марією Фернанда Еспіноса Гарсес. Окрім того, Президент України візьме участь у молебні за загиблими Героями Небесної Сотні, а також відвідає Філадельфію з метою отримання відзнаки «Міжнародний державний діяч».

А напередодні поїздки Петро Порошенко зустрівся з представниками громадськості та діячами культури, які ініціювали звернення до генсека ООН щодо сприяння у звільненні українських моряків. Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко наголосив, що в Україні, де п’ятий рік триває війна, «громадськість ніколи не стояла і не буде стояти осторонь». «Я разом з Ігорем Гордійчуком, Адою Миколаївною Роговцевою, Ігорем Козловським, Володимиром Жемчуговим ініціювали лист-звернення до генерального секретаря ООН, де засуджуємо російську агресію проти України і вимагаємо негайного звільнення українських військовополонених. Зараз тут 24 тис. 532 підписи українців, а також підписи 62 організацій, які налічують 25 тисяч членів», — повідомив Вадим Свириденко та зауважив, що ці підписи було зібрано за п’ять днів, інформує прес-служба Президента. Також ініціатори записали відеозвернення про звільнення наших заручників від української громади з-за кордону, зокрема із США, Канади, Лівії, Чехії та інших країн. «Ми не завершимо цю ініціативу, доки наші хлопці ще в полоні», — додав Вадим Свириденко та зауважив, що збір листів та підписів триває.

Президент також поставив підпис під зверненням та пообіцяв передати листи під час виступу на Генасамблеї та зустрічі з генсеком ООН. Україна чекає від ООН конкретних кроків для того, щоб повернути наших хлопців і дівчат додому. «Для нас принципово важливо, щоб вони вийшли з в’язниць, тому що українці своїх не залишають», — сказав він. Глава держави наголосив, що мова йде не лише про 24 українських моряків, а і про Олега Сенцова, Романа Сущенка, Володимира Балуха, Олександра Кольченка та інших політв’язнів, а також кримських татар, повідомляє прес-служба Президента.