21 лютого у світі відзначали Міжнародний день рідної мови. За даними ЮНЕСКО, цьогорічна тема свята — «Мови корінних народів важливі для сталого розвитку, побудови миру і примирення».

«40 відсотків людей у всьому світі не мають доступу до освіти мовою, якою вони спілкуються чи яку розуміють», — заявляють в організації. Майже 370 мільйонів людей є представниками корінних народів, їхні мови становлять більшість із майже семи тисяч живих мов на землі, повідомляють у ЮНЕСКО.

Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська. За даними соціологів, більш ніж дві третини громадян вважають її рідною. У нашій країні рідній мові також присвячено свято День української писемності та мови, яке щороку відзначають 9 листопада, у день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця.

До слова, незабаром у Верховній Раді мають розпочати розгляд законопроекту про державну мову. Про це нещодавно повідомив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Поки що його доопрацьовують у профільному комітеті. За словами голови Комітету з питань культури і духовності Миколи Княжицького, новий мовний закон «справді змінить ситуацію в Україні і стане революційним». Розробники проекту закону від громадськості, схоже, теж задоволені роботою щодо його вдосконалення і зазначають, що після внесених поправок документ не втратив принципово важливого змісту, а став більш виваженим.

Тим часом, після анексії Росією українського Криму активісти і правозахисники неодноразово заявляли про проблему розвитку та збереження кримськотатарської мови на півострові.

А вчора Кримськотатарський Ресурсний Центр заявив про початок роботи над офіційним перекладом Загальної декларації прав людини кримськотатарською мовою та подальшу перспективу реєстрації перекладу документа кримськотатарською мовою в ООН.

Декларація має світовий рекорд за кількістю перекладів і доступна понад 500 мовами.