Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

Сергій Власенко — голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування;  Сергій Чернов — президент Української асоціації районних та обласних рад; Микола Фурсенко — голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут>>>

«Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Новий етап. Виклики та перспективи». Таку назву мала дискусійна панель загальних зборів Асоціації об’єднаних територіальних громад, яка відбулася вчора в столичному Українському домі. Участь у ній взяли представники уряду на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти та майже 300 голів ОТГ.

Підбивши підсумки того, що вже зроблено у сфері реформи місцевого самоврядування, Прем’єр-міністр зауважив: «Перший етап уже позаду, а попереду робота, яка дасть можливість забезпечити незворотність змін. Реформа буде у постійній загрозі, якщо ми не завершимо її реалізацію. Ми ще не пройшли той шлях, який може забезпечити незворотність і непохитність цієї реформи. Вже маємо територіальну основу, де 68% населення України живуть в умовах нової системи самоврядування і в нових можливостях. Але решта — 32% поки що не мають доступу до цієї можливості. Тому наше завдання — 100% України мають формувати спроможні об’єднані територіальні громади. Це завдання маємо вирішити не через десять років, а буквально у 2020 році», — наголосив Володимир Гройсман, додавши, що потрібно зробити все, щоб закріпити в Конституції повсюдність місцевого самоврядування, чітко визначити розподіл повноважень за принципом субсидіарності, гарантії фінансового забезпечення.

«Тоді, у 2020 році, після проведення місцевих виборів, ми отримаємо абсолютно нову систему, яка буде захищена Конституцією, яка матиме нову територіальну основу — ефективну і спроможну», — зауважив прем’єр.

Поряд із цим важливим завданням, наголосив глава уряду, стоїть також і питання розвитку місцевої демократії: «Це може комусь не подобатись. Але маємо звіряти свій годинник із думкою людей. Маємо розуміти: мільярди, сконцентровані у місцевих бюджетах, мають бути максимально ефективно використані, але не на розсуд керівництва, а у чіткій взаємодії з громадою, яка обирає владу. Це запорука успіху. Тому розвиток місцевої демократії є одним із ключових пріоритетів нового етапу децентралізації».

Дослівно

Зауваживши, що на шляху реформування є багато загроз, В. Гройсман додав: «Але наше завдання забезпечити абсолютну стабільність цієї важливої і ключової реформи для нашої країни. І на цьому шляху нам беззаперечно потрібна ваша підтримка...

Адже маємо створити нову якість освіти, медицини, інфраструктури, національної економіки. У нас є величезне майбутнє. А основа ефективного досягнення цілей — ефективне місцеве самоврядування».

Насамкінець прем’єр повідомив, що мав телефонну розмову з Президентом, який нині перебуває на Генасамблеї ООН: «Він просив передати вам вітання та його стовідсоткову підтримку в питаннях, які стосуються місцевого самоврядування».

За найшвидше закріплення реформи в Конституції висловився й голова Асоціації ОТГ Олександр Корінний. «Було би добре, аби зміни до Конституції вніс парламент цієї каденції. Думаю, на наступних виборах лакмусовим папірцем для нас буде саме підтримка змін до Конституції», — сказав він.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіонального розвитку та місцевого самоврядування Сергій Власенко, підтримавши в цілому ідею закріплення децентралізації в Основному Законі, утім, зауважив, що такі зміни ще потрібно внести до парламенту. «На жаль, той проект, який внесено, він точно не має нічого спільного з децентралізацією. Він скоріше концентрує різні владні механізми в руках центральної влади. І під красивою обгорткою французьких префектів вам «дарують» місцевих князьків. Тому думаю, що перспективи прийняти ті зміни до Конституції, які внесені до Верховної Ради, мізерні. Якщо буде внесено законопроект, який справді передаватиме повноваження і фінансові ресурси на місця, буде прописано механізм, який встановить нагляд і контроль за законністю рішень органів місцевого самоврядування, — немає жодних проблем, такий законопроект буде точно підтриманий Верховною Радою», — сказав С. Власенко.

Крім того, за його словами, громади повинні мати право планувати свої бюджети на три-п’ять років наперед, щоб вони чітко знали, які податки у них залишаться через рік. «Ми всі підтримуємо децентралізацію, передачу повноважень із центра на місця.

Це має відбуватися системно і цивілізовано. Багато на цьому шляху зроблено, але ще багато потрібно й зробити. Головне, і тут я погоджуюсь із прем’єром, реформа змінила ментальність людей. Тож давайте думати, як житимемо не лише завтра, а й через рік чи три роки. Давайте дивитися вперед, розуміти і розв’язувати проблеми, які є», — наголосив він.

Загальні збори, крім офіційної частини, мали ще засідання дев’яти платформ, на яких обговорювалась низка важливих питань, зокрема, місцевих бюджетів та фінансів, охорони здоров’я та якісної освіти в ОТГ.

У рамках зібрання було також підписано низку меморандумів про співпрацю Асоціації ОТГ з органами центральної виконавчої влади.